Gołąbki po żydowsku


Gołąbki po żydowsku

Bardzo smaczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu gołąbki w nieco innej wersji niż tradycyjnie. Polecam spróbować!

Nazwę potrawy należy oczywiście traktować z przymróżeniem oka, gdyż sugeruje ona tylko, że gołąbki zostały wykonane w inny sposób niż tradycyjny. Często rożnego rodzaju potrawy, sałatki i surówki z dodatkiem kapusty pekińskiej nazywane są „po żydowsku”, choć wiadomo, że wcale nie oznacza to, że Żydzi je znają. Dokładnie tak samo, jak jest z pierogami po rusku czy z fasolką po bretońsku.

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wieprzowego

100g ryżu (1 woreczek)

1/3 główki kapusty pekińskiej

1 niewielka marchewka

1 cebula

2 jajka

3-4 łyżki kaszy manny

mąka pszenna do obtoczenia gołąbków

olej do smażenia

250ml bulionu

150ml przecieru pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek

1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka cukru

 

 

 

*** Ryż gotujemy prawie do miękkości. Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy marchew i wszystko smażymy rzez około 2 minuty, ciągle mieszając. Całość odkładamy do przestudzenia ***

*** Do miski przekładamy mięso mielone, ryż, kapustę oraz cebulkę z marchewką z patelni i wbijamy jajka. Dodajemy kaszę manną oraz przyprawy – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy formujemy okrągłe gołąbki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem, zagotowujemy ***

*** Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso ***

*** Na końcu potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

3 10 votes
Article Rating

Leave a Reply

9 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marcin
Marcin
9 miesięcy temu

Pierogi ruskie, to nie pierogi rosyjskie. Pierogi ruskie to pierogi polskie z województwa ruskiego, które kiedyś istniało. „Ruski” jest od Rusi, a nie Rosji.
Fasolkę po bretońsku znają francuzi pod nazwą cocos de paimpol a la bretonne.

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

Żydzi owszem, gołąbki jedzą. Nazywają się one „Holiszkes” i są jedzone na święto sukkot. Oczywiście nie ma w nich wieprzowiny, a wołowina.
Popularne były też placki z kapusty lub z kapustą – podobne do tych pokazanych tutaj. Oczywiste jest, że nie zawierały wieprzowiny, ale wiele znanych w Polsce przepisów wywodzi się z kuchni żydowskiej – pomimo tego, że zawierają wieprzowinę. Po prostu po przejęciu ich do kuchni polskiej zmieniono mięso na bardziej popularną w Polsce i tańszą wołowinę.
Dlatego naskakiwanie na autorkę uważam za absurdalne i niepotrzebne.

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

Przecież żydzi nie jedzą

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

Pracuje u.zydow prawie 20 lat.Kobieto zanim cos napiszesz pamietaj zblaznilas sie zyd nie jada wieprzowiny.Wstyd.

Anna Winkler
Anna Winkler
11 miesięcy temu

A ta „zydowskosc” tych golabkow wynika stad, ze uzywa sie wieorzowiny do ich wyrobu? Juz widzialam w restauracji „zydowskiej” oferte: ” schabowy po zydowsku”.
Brak oswiecenia ?

Maria Jesien-Orlik
Maria Jesien-Orlik
11 miesięcy temu

Zydzi now jedza wieprzowiny.

Anonimowo
Anonimowo
11 miesięcy temu

Od kiedy Żydzi jedzą wieprzowinę? Jak więc mogą to być gołąbki po żydowsku? Bzdura