Cytrynki w miodzie z rumem


Cytrynki w miodzie z rumem

Takie pijane cytrynki to pyszny dodatek do zimowej herbatki. Kiedy za oknem jest zimno, buro i ponuro, ten likierek rewelacyjnie nas rozgrzeje, a także pomoże w czasie przeziębienia, gdyż działa przeciwwirusowo i wspomagająco na odporność. Słoiczki możemy pięknie przyozdobić i obdarować nimi najbliższych.

 

 

Składniki:

1 kg cytryn

600ml miodu

300ml rumu

 

 

*** Cytrynki myjemy i szorujemy szorstką gąbką. Przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i sparzamy przez około 1 minutę ***

*** Cytrynki kroimy na dość cienkie plasterki, pierwszy i ostatni plasterek odkładamy, nie będziemy ich używać ***

*** Plasterki cytryn układamy w słoiczkach ***

*** W misce mieszamy dokładnie miód z rumem ***

*** Tak powstałym syropem zalewamy słoiczki z cytrynkami i zakręcamy ***

*** Słoiczki wkładamy do lodówki, po upływie doby można już spożywać. Cytrynki rewelacyjnie nadają się jako dodatek do herbatki, syrop też można do niej dolewać, ale jest tak pyszny, że lepiej delektować się nim pijąc z kieliszka ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments