Nalewka świąteczna
To już prawie połowa listopada, a więc można zacząć przygotowywać nalewkę Bożonarodzeniową. Jej sporządzenie jest bardzo łatwe i szybkie, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać około 4 – 6 tygodni, by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć. Jest to aromatyczna i bardzo smaczna nalewka na bazie cytrusów, miodu i bakalii. Ja przygotowuję ją z wódki, jeżeli jednak chcemy uzyskać mocniejszą wersję tego trunku możemy dodatkowo dodać spirytus.
Składniki:
pół niewielkiej pomarańczy
pół cytryny
2 łyżki miodu
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
4 suszone morele
4 daktyle
garść migdałów
garść mieszanki orzechów: np nerkowca, laskowych, włoskich
1 laska cynamonu
4 goździki
1 gwiazdka anyżu
0,5 litra wódki
Opcjonalnie: 100 – 150 ml spirytusu
*** Pomarańcze oraz cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy i kroimy w plasterki ***
*** Przygotowujemy bakalie: suszone morele oraz daktyle przekrawamy na pół ***
*** Cytrusy, bakalie, orzechy oraz cynamon, goździki i anyż przekładamy do słoika ***
*** Wódkę (i opcjonalnie spirytus) mieszamy dokładnie z miodem ***
*** Alkoholem miodowym zalewamy słoik ***
*** Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce ***
*** Nalewka musi leżakować przez około 4 – 6 tygodni ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
Niestety. Nalewka tylko ładnie wygląda. Jej smak i aromat jest słabiutki… Orzechy i reszta bakalii praktycznie nic nie wnoszą. Tylko cytrusy i przyprawy.