Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - 43711E9F 4041 4D64 97E3 2C08E3A4E14F

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej

Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…!

 

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - 43711E9F 4041 4D64 97E3 2C08E3A4E14F

 

Składniki:

1 kg surowych śledzi (zielonych)

1 szklanka mąki – do panierowania

sól, pieprz

2 cebule

olej do smażenia

  • Zalewa:

1,5 szklanki octu 10%

4,5 szklanki wody

1 łyżeczka soli

4-6 łyżek cukru

5 kulek pieprzu

3 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

2 łyżki żelatyny

 

 

*** Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem ***

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - 14DF154D 38A7 439F BE4F C58302EC6774

*** Następnie ryby obtaczamy w mące ***

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - 6A54629E BA8C 4A62 9007 994EBDE0D9A8

*** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - B36DB9DB 11B4 4462 A038 0E73808A442F

*** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ***

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - 0FA0233E E860 41DA ABB5 84AB327B9420

*** W słoikach układamy naprzemiennie rybę z podsmażoną cebulką ***

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - 8C80D6F1 71EE 4120 BDF1 AF343196DCD1

*** Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy ***

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - 3ED46B95 1C86 4ABC B18B A4F1EC93E041

*** Gorącą zalewą zalewamy śledzie w słoikach ***

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - 82DB12E5 1635 420D B685 002AC2D55082

*** Słoiki zakręcamy, studzimy i wkładamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie muszą postać przynajmniej dwa dni, aby smaki się przegryzły. W słoikach w tym czasie powstanie pyszna galaretka ***

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - 43711E9F 4041 4D64 97E3 2C08E3A4E14F

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - FullSizeRender9 1

  • PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM  PRZEPIS TUTAJ

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - 4B56DC82 9583 4475 B762 C162FB7E0DBC

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - FullSizeRender9 13

Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej - IMG 3770

9 komentarzy do “Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Szczerze mówiąc, u mnie te śledziki nigdy nie postały dłużej niż kilka dni, gdyż zawsze szybko zostawały zjedzone;) Jeżeli jednak mają postać przez dłuższy czas, radziłabym słoiki zapasteryzować.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry