Ryby w occie

Opiekane śledzie w zalewie pomidorowo-octowej

Smażone śledzie w zalewie pomidorowej

Smażone śledzie w zalewie pomidorowej to idealna zimna przekąska a także rewelacyjne danie na kolację czy śniadanie. Zawsze robię od razu większą ilość ponieważ bardzo lubimy śledzie a w razie potrzeby można je dość długo przechowywać w lodówce. Polecam :))

Smażone śledzie w zalewie pomidorowej

Składniki na smażone śledzie

  • 1 kg śledzi- wyfiletowanych, bez głów
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: 1/2 cebuli, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego

Składniki zalewy do śledzi

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 liście laurowe

Na początek śledzie dokładnie myjemy, przekładamy do miski, solimy (1 łyżka soli), zakrawamy cebulką, obsypujemy zielem angielskim i liśćmi laurowymi, mieszamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki (jeśli nie mamy tyle czasu wystarczy tylko posolić i przystąpić do panierowania).

Śledzie w occie

 

Następnie panierujemy w mące, mój sposób na to (o którym kiedyś gdzieś przeczytałam)  jest taki, że umieszczamy ryby w szczelnym worku foliowym, zasypujemy mąką (1 szklanka), zamykamy i równomiernie potrząsamy aż wszystkie śledzie dokładnie się oblepią. W ten sposób unikamy niepotrzebnego brudzenia talerzy oraz kuchni :))

Śledzie panierowane w mące

Śledzie smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor i przekładamy do słoików

Smażone śledzie

Śledzie w słoiku

Przystępujemy do przyrządzenia zalewy: wodę zagotowujemy z octem, dodajemy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gorczycę, przecier pomidorowy oraz cukier i sól. Gotujemy kilka minut aż cebula zmięknie, dobrze jest spróbować zalewę i w razie potrzeby dosmaczyć dodatkowo cukrem i solą.

Zalewa octowa do śledzi

Gorącą zalewę przelewamy do słoików ze śledziami i zakręcamy. Po całkowitym wystudzeniu słoiki przechowujemy w lodówce

Śledzie w zalewie pomidorowej

Smażone śledzie w zalewie pomidorowej w słoikach możemy przechowywać w lodówce nawet około miesiąca, natomiast dobre do spożycia są już następnego dnia od przyrządzeniu

Smażone śledzie w zalewie octowej

Śledzie z cebulką
Smażone śledzie w zalewie pomidorowej

*** Smacznego ***

Polecam także: Rybę z warzywami w zalewie

Ryba z warzywami w zalewie

 

 

3 komentarze do “Opiekane śledzie w zalewie pomidorowo-octowej”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry