Smażone śledzie w zalewie pomidorowej
Smażone śledzie w zalewie pomidorowej to idealna zimna przekąska a także rewelacyjne danie na kolację czy śniadanie. Zawsze robię od razu większą ilość ponieważ bardzo lubimy śledzie a w razie potrzeby można je dość długo przechowywać w lodówce. Polecam :))
Składniki na smażone śledzie
- 1 kg śledzi- wyfiletowanych, bez głów
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- olej do smażenia
- opcjonalnie: 1/2 cebuli, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
Składniki zalewy do śledzi
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 liście laurowe
Na początek śledzie dokładnie myjemy, przekładamy do miski, solimy (1 łyżka soli), zakrawamy cebulką, obsypujemy zielem angielskim i liśćmi laurowymi, mieszamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki (jeśli nie mamy tyle czasu wystarczy tylko posolić i przystąpić do panierowania).
Następnie panierujemy w mące, mój sposób na to (o którym kiedyś gdzieś przeczytałam) jest taki, że umieszczamy ryby w szczelnym worku foliowym, zasypujemy mąką (1 szklanka), zamykamy i równomiernie potrząsamy aż wszystkie śledzie dokładnie się oblepią. W ten sposób unikamy niepotrzebnego brudzenia talerzy oraz kuchni :))
Śledzie smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor i przekładamy do słoików
Przystępujemy do przyrządzenia zalewy: wodę zagotowujemy z octem, dodajemy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gorczycę, przecier pomidorowy oraz cukier i sól. Gotujemy kilka minut aż cebula zmięknie, dobrze jest spróbować zalewę i w razie potrzeby dosmaczyć dodatkowo cukrem i solą.
Gorącą zalewę przelewamy do słoików ze śledziami i zakręcamy. Po całkowitym wystudzeniu słoiki przechowujemy w lodówce
Smażone śledzie w zalewie pomidorowej w słoikach możemy przechowywać w lodówce nawet około miesiąca, natomiast dobre do spożycia są już następnego dnia od przyrządzeniu

*** Smacznego ***
Polecam także: Rybę z warzywami w zalewie













a czy da radę ze śledzi a’la matias?
Witam.Czy te śledzie to zielone.Bardzo ciekawy przepis.Ola
Tak, są to zielone śledzie