Zawijane zraziki z mięsa mielonego
Polecam dziś Wam smakowite zraziki z mięsa mielonego zawijane w wędzony boczek i duszone w sosie grzybowym. Pyszny obiad na niedziele. Z pewnością każdemu posmakuje. Takie mięsko i sosik fajnie komponują się z pyzami lub duszonymi ziemniaczkami. Do tego jeszcze pyszna surówka i mamy rewelacyjny obiad. Przepis na moją surówkę, widoczną na zdjęciach, znajdziecie tutaj: Surówka
Składniki na pyszny obiad na niedzielę
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 cebula
- Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku
- 7- 10 cienkich plasterków boczku wędzonego
- kilka suszonych grzybków
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki mąki
- olej do smażenia
Na początek drobno pokruszone grzybki zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy na około 1 godzinę. Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy oraz bułkę tartą.
Następnie całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Z mięsnej masy formujemy niewielkie owalne klopsiki i owijamy je w plasterki wędzonego boczku.
Zraziki z mięsa mielonego zrazik obtaczamy dokładnie w mące, każdy z osobna.
Następnie mięsko obsmażamy na patelni, z każdej strony na rumiany kolor.
Całość zalewamy wywarem z grzybkami, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu około 40 minut.
Po tym czasie sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (uwaga aby nie przesolić ponieważ boczek jest dość słony!) i zagęszczamy niewielką ilością mąki rozmieszanej w kilku łyżkach wody.
Zawijane zraziki z mięsa mielonego podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki.
Przepis na moją surówkę znajdziecie tutaj
*** Smacznego ***
Polecam także: rolady z mięsa mielonego
















pyszne mielone w innej wersji 🙂