Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)
Wołowina duszona do miękkości w winie z pieczarkami i cebulką, ten gulasz to klasyk kuchni francuskiej. Jest nieziemsko pyszny. A będzie jeszcze lepszy gdy przygotujemy go dzień wcześniej i smaki zdążą się przegryźć. Wołowina po burgundzku polecam podawać z duszonymi ziemniaczkami 🙂
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 3 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 500 ml bulionu wołowego
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Po 1 łyżce suszonego tymianku oraz natki pietruszki
- 200 g pieczarek
Na początek mięso należy pokroić na kawałki. Na dużej patelni wytopić pokrojony w kosteczkę boczek i powoli smażyć aż do zrumienienia. Wyjąć na talerz pozostawiając tłuszcz.

Następnie mięso obsmażyć (dodając trochę oleju) z każdej strony i również przełożyć na talerz.
Później należy włożyć na patelnię dwie łyżki masła i podsmażyć starty czosnek, pokrojoną na plasterki marchewkę i pora oraz drobno posiekaną jedną cebulę. Posypać mąką, doprawić solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę podsmażyć.
Następnie przełożyć wszystko z patelni do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i boczek .Wlać bulion, wino oraz dodać koncentrat. Dodać tymianek i pietruszkę, wszystko wymieszać. Składniki powinny być całe przykryte zalewą.
Naczynie żaroodporne wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200’C. Zapiekać przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150’C i piec jeszcze przez 2 godziny. W międzyczasie na patelni na reszcie masła podsmażyć pozostałe dwie cebule i pieczarki pokrojone w plasterki.
Na koniec dodać wszystko do gulaszu i piec w temp. 150’C już bez przykrycia przez około 30 minut, do czasu aż mięso będzie już całkowicie miękkie.

Polecam również inne pomysły na dania z wołowiną:










