Pyszna wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)

Wołowina duszona do miękkości w winie z pieczarkami i cebulką, ten gulasz to klasyk kuchni francuskiej. Jest nieziemsko pyszny. A będzie jeszcze lepszy gdy przygotujemy go dzień wcześniej i smaki zdążą się przegryźć. Wołowina po burgundzku polecam podawać z duszonymi ziemniaczkami 🙂

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 3 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Po 1 łyżce suszonego tymianku oraz natki pietruszki
  • 200 g pieczarek

Na początek mięso należy pokroić na kawałki. Na dużej patelni wytopić pokrojony w kosteczkę boczek i powoli smażyć aż do zrumienienia. Wyjąć na talerz pozostawiając tłuszcz.

Wołowina krojona w kostkę  Boczek krojony w kostkę

Następnie mięso obsmażyć (dodając trochę oleju)  z każdej strony i również przełożyć na talerz.

Wołowina smażona na patelni

Później należy włożyć na patelnię dwie łyżki masła i podsmażyć starty czosnek, pokrojoną na plasterki marchewkę i pora oraz drobno posiekaną jedną cebulę. Posypać mąką, doprawić solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę podsmażyć.

Wołowina ze startym czoskiem i pokrojoną marchwią

Następnie przełożyć wszystko z patelni do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i boczek .Wlać bulion, wino oraz dodać koncentrat. Dodać tymianek i pietruszkę, wszystko wymieszać. Składniki powinny być całe przykryte zalewą.

Wołowina po burgundzku

Naczynie żaroodporne wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200’C. Zapiekać przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150’C i piec jeszcze przez 2 godziny. W międzyczasie na patelni na reszcie masła podsmażyć pozostałe dwie cebule i pieczarki pokrojone w plasterki.

Pieczarki krojone w drobne plasterki

Na koniec dodać wszystko do gulaszu i piec w temp. 150’C  już bez przykrycia przez około 30 minut, do czasu aż mięso będzie już całkowicie miękkie.

Pieczarki dodane do wołowiny

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)
Pyszna, doskonała wołowina po burgundzku

Polecam również inne pomysły na dania z wołowiną:

Stroganow z pieczarkami

Zbójnicka wołowina w pysznym sosie

Gulasz wołowy z winem i papryką

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry