Klopsiki w sosie carbonara


Klopsiki w sosie carbonara

Bardzo ciekawy, prosty i przepyszny pomysł na obiad! Takie klopsiki możemy spokojnie zrobić w większej ilości, od razu na kilka dni. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub z ziemniaczkami. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

500g mielonego mięsa wieprzowego

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 jajko

2 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

mąka do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

  • Sos:

10 dkg boczku wędzonego

1,5 szklanki bulionu

pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

pół pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

 

 

*** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek wędzony, a gdy się zrumieni przekładamy na talerz ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę, przeciśnięty czosnek i przyprawy –do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju na rumiano ***

*** Podsmażone mięso zalewamy bulionem, zagotowujemy. Klopsiki dusimy w bulionie, na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem  ***

*** Po tym czasie dodajemy zrumieniony wcześniej boczek. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***

*** Do potrawy wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy ***

*** Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około -3-2 minuty, aż sos zgęstnieje ***

*** Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy ***

*** Potrawę podajemy z ryżem, makaronem lub z ziemniaczkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE