Gulasz wołowy z winem i papryką


Gulasz wołowy z winem i papryką

Wytworne, eleganckie i przepyszne danie. Świetnie sprawdzi się jako świąteczny obiad, ale też na niedzielny posiłek rodzinny. Gulasz możemy podać z kluskami, kaszą, ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem.

 

 

Składniki:

ok 1 kg wołowiny

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie

1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa

ok 1 szklanka bulionu

olej do smażenia

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego)

2 cebule

1 czerwona papryka

garść suszonych grzybów

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

 

*** Wołowinę kroimy w średniej wielkości paski ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju i obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem i paprykami), mieszamy ***

*** Kawałki mięsa obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na rumiano ***

*** Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka lub na wysoką patelnie ***

*** A na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ***

*** Cebulę wykładamy na mięso, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Wlewamy wino i zagotowujemy ***

*** Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy bulionem ***

*** Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 40 minut – do miękkości mięsa ***

*** Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru (około pół łyżeczki). Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, możemy go dodatkowo zaciągnąć mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki wody i 1 łyżka mąki) – wlewamy, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE