Fileciki duszone w kremowym sosie z fasolką szparagową


Fileciki duszone w kremowym sosie z fasolką szparagową

Soczysty kurczak z warzywami w aksamitnym sosie śmietankowym, to pyszny pomysł na obiadek dla całej rodziny. Danie możemy podać z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

pół szklanki mąki

1 cebula

1 marchew

2-3 garści fasolki szparagowej

1,5 szklanki bulionu

1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%

1 pęczek koperku

sól i pieprz

olej do smażenia

 

 

 

*** Filety kroimy na grube plastry ***

*** Mięso przyprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z każdej strony na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na większą patelnie z wysokim rantem lub do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i startą na tarce marchewkę ***

*** Po chwili dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, mieszamy i smażymy przez około 1 minutę ***

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Wszystko dokładamy do mięsa ***

*** Wlewamy śmietankę i dodajemy posiekany koperek ***

*** Całość zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Fileciki duszone w kremowym sosie z fasolką szparagową