Domowy smalec


Domowy smalec

Pyszny domowy smalec z chrupiącymi skwarkami, to pomysł na świetną swojską przekąskę. Najlepiej smakuje rozsmarowany na chlebku z dodatkiem ogórka małosolnego lub kiszonego. Możemy go przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.

Nie solę smalcu w czasie wytapiania, ponieważ sól nie rozpuszcza się w tłuszczu i opada na dno, lepiej zatem posolić go już na kanapce.

 

 

 

Składniki:

1kg słoniny wieprzowej

250g boczku surowego

1 cebula

 

 

 

*** Smalec oraz boczek kroimy w bardzo drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa ***

*** Całość przekładamy do garnka lub na dużą patelnię z wysokim rantem. Ustawiamy moc palnika na średnią i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy moc palnika i możemy zacząć mieszać, najlepiej robić to drewnianą łyżką ***

*** Słonina powinna się stopniowo wytapiać, a skwarki skurczyć i zrumienić. W ten sposób wytapiamy smalec przez około 1 godzinę ***

*** Następnie do garnka dodajemy cebulę przeciętą na pół i całość podsmażamy jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy cebulę, nie będzie nam już potrzebna ***

*** Przestudzony smalec rozlewamy do naczyń lub słoików ***

*** Gdy całkowicie ostygnie wkładamy go do lodówki. Po kilku godzinach smalec stężeje i nadaje się już do smarowania na kanapki ***

*** Najlepiej smakuje podany z ogórkiem małosolnym lub kiszonym ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE