Mazurki orzechowe


Mazurki orzechowe

Bardzo smaczne i ładnie wyglądające mazurki. Możemy je zrobić w takiej wersji mini, jak moje, które łatwo się je i pasują jak ulał do koszyczka, lub jako jeden duży mazurek i potem kroić na kawałki.

 

 

Składniki:

280g mąki pszennej

60g cukru pudru

2 żółtka

160g zimnego masła

  • Nadzienie orzechowe:

350g orzechów włoskich

50 g masła

4 łyżki miodu

3 łyżki cukru

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło i całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***

*** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy mazurki w kształcie jajka (mogą być małe lub duże) ***

*** Z resztek ciasta formujemy wałeczki na otoczki do mazurków. Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy  otoczki i nakłuwamy w środku widelcem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Przygotowujemy nadzienie orzechowe. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem ***

*** Następnie dodajemy drobno pokrojone orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia ***

*** Gdy masa przestygnie wykładamy ją równomiernie na upieczonych mazurkach  ***

*** Mazurki są od razu dobre do jedzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE