Rurki francuskie z kremem budyniowym


Rurki francuskie z kremem budyniowym

Pyszna i efektownie wyglądająca przekąska na przyjęcie lub świetny pomysł na szybki w przygotowaniu smakowity deser. Polecam!

 

 

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

2-3 łyżki mąki do podsypania

2-3 łyżki mleka

  • Krem budyniowy:

750 ml mleka (3 szklanki)

6 łyżek cukru

2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)

2 łyżki mąki pszennej

200g masła

  • Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia rurek

 

 

 

*** Zaczynamy od przygotowania budyniu, gdyż musi on całkowicie wystygnąć zanim będziemy przygotowywać krem. Z 750ml mleka odlewamy pół szklanki w którym mieszamy budynie z mąką pszenną ***

*** Resztę mleka zagotowujemy z cukrem ***

*** Gdy mleko się zagotuje (musi zacząć wrzeć) wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje ***

*** Budyń przekładamy do miski, zakrywamy folią na dotyk, aby nie powstał kożuch i odkładamy (na blat nie do lodówki) do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***

*** Przygotowujemy rurki. Będziemy do tego potrzebować metalowych foremek, które za niewielką cenę można nabyć w sklepie gospodarstwa domowego lub w internecie ***

*** Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie ***

*** Ciasto kroimy na długie paski o szerokości około 2 cm ***

*** Paski ciasta owijamy wokół metalowych rurek, tak aby delikatnie na siebie zachodziły ***

*** Rurki delikatnie smarujemy mlekiem ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***

*** Jeszcze ciepłe ostrożnie zdejmujemy z foremek, uważając aby się nie poparzyć ***

*** Przygotowujemy krem. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń. Całość mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***

*** Masę budyniową przekładamy do rękawa cukierniczego i nabijamy kremem każdą rurkę ***

*** Na koniec rurki oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE