Zapiekanki meksykańskie


Zapiekanki meksykańskie

Chrupiące i pikantne zapieksy, które można także po upieczeniu podzielić na mniejsze porcje i podać na przyjęciu jako pyszną przekąskę.

 

 

Składniki:

Bagietki lub podłużne bułki

  • Farsz:

350g mielonego mięsa wołowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka (lub po około 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej)

1-2  papryczki chilli

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

2-3 pomidory

1/4 szklanki bulionu (lub wody)

1/2 puszki czerwonej fasoli

2 łyżki przecieru pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra

  • Dodatkowo:

ok 10dkg żółtego sera najlepiej mozzarella, ale może być też gouda lub inny

olej do smażenia

domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik)

 

 

 

*** Pomidory kroimy w kosteczkę ***

*** Papryki kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy ***

*** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***

*** Następnie dodajemy pomidory, zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy papryki oraz papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Starty ser dodajemy do przestudzonego farszu i całość dokładnie mieszamy ***

*** Bagietki lub bułki przecinamy wzdłuż na pół ***

*** Na bagietki nakładamy farsz ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez 5-10 minut, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanki polewamy sosem czosnkowym ***

*** Zapiekanki możemy również po upieczeniu podzielić na mniejsze porcje i podać na przykład jako przekąskę na przyjęciu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments