Fasolka po bolońsku – łatwy i ekspresowy obiad na upały!


Fasolka po bolońsku – łatwy i ekspresowy obiad na upały!

Genialne danie jednogarnkowe na ciepłe dni. Bardzo proste i szybie w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

500g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)

500g mięsa mielonego wieprzowego

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano

1 cebula

2 duże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów

2-3 łyżki tartego sera żółtego

1 łyża siekanego koperku

olej do smażenia

 

 

 

*** Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgotowujemy prawie do miękkości – fasolka ma być dobra do jedzenia, ale nadal jędrna i lekko twardawa, nie taka rozpadająca się ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy ***

*** Gdy mięso starci surowy kolor obsypujemy je przyprawami, mieszamy ***

*** Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki ***

*** Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 6-7 minut. Jeśli pomidory puszczą mało soku, możemy dolać do potrawy trochę wody, około 1/4 szklanki ***

*** Na patelnię dokładamy podgotowaną fasolkę ***

*** Delikatnie mieszamy i dusimy całość na małym ogniu przez około 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Następnie potrawę posypujemy siekanym koperkiem ***

*** Na koniec na wierzchu posypujemy tartym żółtym serem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE