Ogórki w ketchupie - BB4A8D17 411E 4C41 AF73 7FC0978DF7AE

Ogórki w ketchupie

Ogórki w ketchupie

Pyszne ogóreczki w zalewie ketchupowej na zimę. Są chrupiące i lekko pikantne, świetnie nadają się jako dodatek do obiadu, do sałatek albo kanapek, a także jako samodzielna przekąska lub zakąska do wódki. Polecam!

 

Ogórki w ketchupie - BB4A8D17 411E 4C41 AF73 7FC0978DF7AE

* z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności 0,7 litra

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych

  • Zalewa:

300g pikantnego ketchupu (ok 1 szklanka)

1 litr wody (4 szklanki)

pół szklanki octu 10%

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

  • Dodatkowo do każdego słoiczka:

1 łyżeczka gorczycy

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarenka pieprzu

1 liść laurowy

2 ząbki czosnku

 

Ogórki w ketchupie - 0A225DCB 47D1 4A7D B747 10A7A9DE28A6

 

 

*** Ogórki moczymy przez około godzinę w wodzie, aby nabrały jędrności. Następnie odcinamy końcówki i kroimy w słupki – w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości ogórków ***

Ogórki w ketchupie - 572F5848 ADF4 4E81 8963 CF169762253C

*** Do każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę gorczycy, po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy oraz po dwa ząbki czosnku przecięte wzdłuż na połówki ***

Ogórki w ketchupie - E48CC416 6934 44AC 933B 29E5499A3D3E

*** Ogórki układamy ciasto w słoikach ***

Ogórki w ketchupie - 0B65689D D7AE 46C8 92DD 27CC73C31483

*** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet i ketchup. Dodajemy cukier oraz sól, mieszamy i zagotowujemy ***

Ogórki w ketchupie - 6E084ED7 2838 4B26 A8E6 9E1393C3E637

*** Słoiki z ogórkami zalewamy ciepłą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy ***

Ogórki w ketchupie - BB4A8D17 411E 4C41 AF73 7FC0978DF7AE

Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Ogórki w ketchupie - FullSizeRender4 12

Ogórki w ketchupie - 309BA570 7774 471E B216 186E450101C4

Ogórki w ketchupie - 9F9486DD E12E 4699 902D 6D050B3D7595

Ogórki w ketchupie - 800B537B 987B 4379 8A14 6AE8473796C4

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry