Ogórki w ketchupie


Ogórki w ketchupie

Pyszne ogóreczki w zalewie ketchupowej na zimę. Są chrupiące i lekko pikantne, świetnie nadają się jako dodatek do obiadu, do sałatek albo kanapek, a także jako samodzielna przekąska lub zakąska do wódki. Polecam!

 

* z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności 0,7 litra

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych

  • Zalewa:

300g pikantnego ketchupu (ok 1 szklanka)

1 litr wody (4 szklanki)

pół szklanki octu 10%

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

  • Dodatkowo do każdego słoiczka:

1 łyżeczka gorczycy

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarenka pieprzu

1 liść laurowy

2 ząbki czosnku

 

 

 

*** Ogórki moczymy przez około godzinę w wodzie, aby nabrały jędrności. Następnie odcinamy końcówki i kroimy w słupki – w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości ogórków ***

*** Do każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę gorczycy, po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy oraz po dwa ząbki czosnku przecięte wzdłuż na połówki ***

*** Ogórki układamy ciasto w słoikach ***

*** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet i ketchup. Dodajemy cukier oraz sól, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Słoiki z ogórkami zalewamy ciepłą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy ***

Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

KOMENTARZE