Ananaski z cukinii ;)


Ananaski z cukinii 😉

Słodziutka cukinia w zalewie, bardzo podobna w smaku do ananasa z puszki. Można ją dodawać do ciast, sałatek i deserów. Bardzo smaczna. Polecam!

 

 

Składniki:

2 kg cukinii

2,5 szklanki wody

2 łyżeczki kwasku cytrynowego

0,5 kg cukru

2-3 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka kurkumy

 

 

 

*** Cukinie myjemy i obieramy, z większych sztuk wydrążamy gniazda nasienne ***

*** Cukinie kroimy w drobną kostkę ***

*** Wodę z kwaskiem cytrynowym zagotowujemy ***

*** Gorącą wodą zalewamy cukinie i odkładamy na minimum 12 godzin ***

*** W tym czasie cukinia powinna puścić sok ***

*** Następnie zlewamy zalewę ***

*** Do zalewy dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i kurkumę. Całość zagotowujemy i mieszamy  ***

*** Do gotującej się zalewy dokładamy cukinię i gotujemy przez około 5 minut często mieszając ***

*** Cukinię wraz z zalewą przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Słoiczki możemy pasteryzować w garnku (około 5-6 minut), w piekarniku lub w zmywarce ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

 

 


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Ananaski z cukinii ;)