Czekoladowe babeczki z dyni


Czekoladowe babeczki z dyni

Mocno czekoladowe i wilgotne babeczki, które w smaku i wyglądzie przypominają popularne ciasto brownie. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Dynia jest w cieście niewyczuwalna, ale nadaje mu wilgoci i miękkości. Polecam!

 

 

Składniki:

**WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

350g dyni – bez skóry i pestek

300g mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

60g kakao

2 jajka

110g masła

250g cukru

16g cukru waniliowego

pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego

125ml oleju

25g czekolady mlecznej

25g czekolady gorzkiej

  • Polewa czekoladowa:

25g mlecznej czekolady

25g gorzkiej czekolady

50ml mleka

 

 

*** Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Pomału wlewamy olej nie przestając ucierania, a następnie stopniowo dodajemy jogurt ***

*** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. Do masy maślanej dodajemy w dwóch turach suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką – tylko do momentu połączenia się składników ***

*** Dynie ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Czekoladę kroimy na małe kawałki ***

*** Dynię i czekoladę dokładamy do ciasta i delikatnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki ***

*** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do  tzw suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu babeczek przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy obie czekolady i gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa ***

*** Płynną czekoladą polewamy równomiernie babeczki ***

*** Z podanych składników wyszło mi 20 babeczek ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE