Surówka z białej kapusty i papryki
Pyszna, zdrowa i kolorowa surówka z białej kapusty. Idealny dodatek do obiadu. Rewelacyjnie dopełni każde danie, zarówno smakowo jak i wizualnie. Polecam!
Składniki do surówki z kapusty
- około 0,5 kg białej kapusty
- 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
- 1 marchew
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
Składniki do zalewy:
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski.
Następnie paprykę kroimy w cieniutkie paseczki marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a pietruszką drobno siekamy.
Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą w miseczce i przelewamy do miski z warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy
Całość odstawiamy na co najmniej 3 godziny. W między czasie jeszcze mieszamy. Surówka puści w tym czasie trochę soku i zmniejszy swoją objętość.
Po upływie 3 godzin próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Surówka najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu.
*** Smacznego ***
Polecam również: Sałatkę z cukinii










