Świąteczny likier mandarynkowy
Pachnie obłędnie i wygląda fenomenalnie. A jak smakuje..? Tego dowiecie się dopiero po czterech tygodniach od przygotowania tego boskiego likieru, gdyż właśnie tyle czasu musi on dojrzewać. Po miesięcznym leżakowaniu należy odsączyć owoce, nalewkę przefiltrować przez gazę, przelać do buteleczki i już można rozkoszować się jej wspaniałym smakiem!
Składniki:
6 mandarynek
6 – 7 goździków
2 laski cynamonu
3 gwiazdki anyżu
pół szklanki cukru trzcinowego
pół szklanki miodu
Ok 200ml wódki min 40%
w wersji mocniejszej można dodać ok 50 ml spirytusu
*** Mandarynki szorujemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy ***
*** Mandarynki przekrawamy na połówki i wkładamy do litrowego słoika ***
*** Szykujemy przyprawy korzenne: cynamon, anyż, goździki ***
*** Do słoika z mandarynkami wkładamy cynamon, goździki oraz anyż. Całość zasypujemy cukrem i polewamy miodem ***
*** Słoik zalewamy wódką (+opcjonalnie spirytusem) ***
*** Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie likier należy przefiltrować, przelać do buteleczki i zakorkować ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NALEWKA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Witam mam pytanie A laski cynamonu całe włożyć do mandarynek.pozdrawiam
Witam, tak włożyłam w całości, ale można też przełamać jeśli jest taka potrzeba
Czy to normalne że powstał taki mętny osad? Czy możliwe że to przez nierozpuszczony miód z cukrem?
A czy owoce mają być zakryte alkoholem?
Bo robiąc według proporcji to jest wódki do połowy słoika, czyli połowa owoców na wierzchu. Boję się, że spleśnieją. Dolać wódki do końca słoika?
Ja zrobiłam ze spirytusem, który rozcieńczyłam przygotowaną wodą- będzie „moc”.Wcześniej w tej wodzie rozpusciłam cukier i miód, by nie mieć problemu z nierozpuszczaniem się tych składników.
Tylko martwię się czy tak długie „naciąganie” nie spowoduje, że likier będzie gorzki przez mandarynki w skórkach? Mam niestety złe doświadczenia z cytrynówką
Rzeczywiście wygląda obłędnie, właśnie go zrobiłam i zastanawiam się czy trzeba czekać aż 4 tyg.czy można ten czas troszkę skrócić. Bo on tak smakowicie wygląda że chyba nie wytrzymam
Czy to normalne, że po tygodniu jest jeszcze nierozpuszczony cukier na dnie?
Czy nalewka podczas leżakowania nieco „buzuje”? Nie wiem czy nie zmieściło się w słoiku zbyt mało alkoholu. Pozdrawiam.
Czy mozna zrobić bez anyzu?
Można.
Jeśli bym chciała dać spirytus to mniej więcej w jakich ilościach? I czy w ogóle można dać spirytus dobrego likieru?
Czym można zastąpić anyz gwiezdzisty?
Witam serdecznie, jakiego miodu powinno się użyć do nalewki?? Jakiś konkretny??
Myślę, że to wszystko jedno, ja użyłam lipowego.
Piję go sobie jako zimowy dodatek rozgrzewający do herbatki. Świetnie smakuje!
Jest rewelacyjny! Zrobiłam go w zeszłym roku na święta ale tak szybko znikł, że w tym roku zrobię z podwójnej porcji. Świetny przepis!
Czy zamiast madarynek , można zrobic w ten sam sposób z pomarańczami?
Myślę, że można zrobić z pomarańczy.
Czy owoce na koniec wyciskasz przed przelaniem do butelki czy zlewasz sam likier ktory sie utworzyl?
Owoce również wyciskam 😉
Czy można pominąć lub czymś zastąpić miód?
Myślę, że zamiennie można użyć syropu klonowego, melasy albo po prostu cukru.
Czy mozna dac cynamon w proszku?
Myślę, że raczej nie sprawdzi się tutaj cynamon w proszku
Mało, dlatego nastawilam 2 słoje :)))))
Ile wyjdzie likieru z tych składników
Około 300 ml
Obłędny! Chyba wybiorę się na bazarek po mandarynki, bo strasznie mnie kusi aby zrobić 🙂