Świąteczny likier mandarynkowy


Świąteczny likier mandarynkowy

Pachnie obłędnie i wygląda fenomenalnie. A jak smakuje..? Tego dowiecie się dopiero po czterech tygodniach od przygotowania tego boskiego likieru, gdyż właśnie tyle czasu musi on dojrzewać. Po miesięcznym leżakowaniu należy odsączyć owoce, nalewkę przefiltrować przez gazę, przelać do buteleczki i już można rozkoszować się jej wspaniałym smakiem!

 

 

Składniki:

6 mandarynek

6 – 7 goździków

2 laski cynamonu

3 gwiazdki anyżu

pół szklanki cukru trzcinowego

pół szklanki miodu

Ok 200ml wódki min 40%
w wersji mocniejszej można dodać ok 50 ml spirytusu

 

 

 

*** Mandarynki szorujemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy ***

*** Mandarynki przekrawamy na połówki i wkładamy do litrowego słoika ***

*** Szykujemy przyprawy korzenne: cynamon, anyż, goździki ***

*** Do słoika z mandarynkami wkładamy cynamon, goździki oraz anyż. Całość zasypujemy cukrem i polewamy miodem ***

*** Słoik zalewamy wódką (+opcjonalnie spirytusem) ***

*** Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie likier należy przefiltrować, przelać do buteleczki i zakorkować ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

4.1 23 votes
Article Rating

Leave a Reply

28 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ALDONA
ALDONA
8 miesięcy temu

Witam mam pytanie A laski cynamonu całe włożyć do mandarynek.pozdrawiam

Iwona
Iwona
2 lat temu

Czy to normalne że powstał taki mętny osad? Czy możliwe że to przez nierozpuszczony miód z cukrem?

Janka
Janka
2 lat temu

A czy owoce mają być zakryte alkoholem?
Bo robiąc według proporcji to jest wódki do połowy słoika, czyli połowa owoców na wierzchu. Boję się, że spleśnieją. Dolać wódki do końca słoika?

Edyta
Edyta
3 lat temu

Ja zrobiłam ze spirytusem, który rozcieńczyłam przygotowaną wodą- będzie „moc”.Wcześniej w tej wodzie rozpusciłam cukier i miód, by nie mieć problemu z nierozpuszczaniem się tych składników.
Tylko martwię się czy tak długie „naciąganie” nie spowoduje, że likier będzie gorzki przez mandarynki w skórkach? Mam niestety złe doświadczenia z cytrynówką

Karolina
Karolina
3 lat temu

Rzeczywiście wygląda obłędnie, właśnie go zrobiłam i zastanawiam się czy trzeba czekać aż 4 tyg.czy można ten czas troszkę skrócić. Bo on tak smakowicie wygląda że chyba nie wytrzymam

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Czy to normalne, że po tygodniu jest jeszcze nierozpuszczony cukier na dnie?

Iwona
Iwona
3 lat temu

Czy nalewka podczas leżakowania nieco „buzuje”? Nie wiem czy nie zmieściło się w słoiku zbyt mało alkoholu. Pozdrawiam.

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Czy mozna zrobić bez anyzu?

Paulina
Paulina
3 lat temu

Jeśli bym chciała dać spirytus to mniej więcej w jakich ilościach? I czy w ogóle można dać spirytus dobrego likieru?

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Czym można zastąpić anyz gwiezdzisty?

Justyna
Justyna
3 lat temu

Witam serdecznie, jakiego miodu powinno się użyć do nalewki?? Jakiś konkretny??

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Piję go sobie jako zimowy dodatek rozgrzewający do herbatki. Świetnie smakuje!

Anita
Anita
3 lat temu

Jest rewelacyjny! Zrobiłam go w zeszłym roku na święta ale tak szybko znikł, że w tym roku zrobię z podwójnej porcji. Świetny przepis!

Iwona Pawlak-Szewczyk
Iwona Pawlak-Szewczyk
3 lat temu

Czy zamiast madarynek , można zrobic w ten sam sposób z pomarańczami?

Kamil
Kamil
4 lat temu

Czy owoce na koniec wyciskasz przed przelaniem do butelki czy zlewasz sam likier ktory sie utworzyl?

Justyna
Justyna
4 lat temu

Czy można pominąć lub czymś zastąpić miód?

Katarzyna Kwil
4 lat temu

Czy mozna dac cynamon w proszku?

Madzia Madzia
Madzia Madzia
4 lat temu

Mało, dlatego nastawilam 2 słoje :)))))

Iza
Iza
4 lat temu

Ile wyjdzie likieru z tych składników

Joanna Seta-Pryjomska

Obłędny! Chyba wybiorę się na bazarek po mandarynki, bo strasznie mnie kusi aby zrobić 🙂