Świąteczny likier mandarynkowy - 83F33FA8 AD29 4290 B973 F7E5F0E19D86

Świąteczny likier mandarynkowy

Świąteczny likier mandarynkowy

Pachnie obłędnie i wygląda fenomenalnie. A jak smakuje..? Tego dowiecie się dopiero po czterech tygodniach od przygotowania tego boskiego likieru, gdyż właśnie tyle czasu musi on dojrzewać. Po miesięcznym leżakowaniu należy odsączyć owoce, nalewkę przefiltrować przez gazę, przelać do buteleczki i już można rozkoszować się jej wspaniałym smakiem!

 

Świąteczny likier mandarynkowy - 1452651F 9A80 4D19 AA44 8681E27B7B1D

 

Składniki:

6 mandarynek

6 – 7 goździków

2 laski cynamonu

3 gwiazdki anyżu

pół szklanki cukru trzcinowego

pół szklanki miodu

Ok 200ml wódki min 40%
w wersji mocniejszej można dodać ok 50 ml spirytusu

 

Świąteczny likier mandarynkowy - 001074F6 1122 4355 9553 3A84E994539E

 

 

*** Mandarynki szorujemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy ***

Świąteczny likier mandarynkowy - A79DDC30 F039 4DF7 BAD0 880580E5AB7F

*** Mandarynki przekrawamy na połówki i wkładamy do litrowego słoika ***

Świąteczny likier mandarynkowy - 83B63697 5CC0 4D12 A777 B083B97A81A9

*** Szykujemy przyprawy korzenne: cynamon, anyż, goździki ***

Świąteczny likier mandarynkowy - A54B39C3 97BE 4801 8AA5 439AB9CB201F

*** Do słoika z mandarynkami wkładamy cynamon, goździki oraz anyż. Całość zasypujemy cukrem i polewamy miodem ***

Świąteczny likier mandarynkowy - DF5B5946 F376 4649 89EF 359C0CE19F27

*** Słoik zalewamy wódką (+opcjonalnie spirytusem) ***

Świąteczny likier mandarynkowy - 83F33FA8 AD29 4290 B973 F7E5F0E19D86

*** Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie likier należy przefiltrować, przelać do buteleczki i zakorkować ***

Świąteczny likier mandarynkowy - 1452651F 9A80 4D19 AA44 8681E27B7B1D

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Świąteczny likier mandarynkowy - 6209169F CEC0 4C69 BDAF 606C1DDCE48C

Świąteczny likier mandarynkowy - IMG 1742

Świąteczny likier mandarynkowy - IMG 2175 1

Świąteczny likier mandarynkowy - IMG 2028

29 komentarzy do “Świąteczny likier mandarynkowy”

  1. Dwa lata temu robiłam zmodyfikowaną wersję z mniejszą ilością alkoholu i bardzo smakowała. Rok temu robiłam podobnie, ale smak anyżu zabijał wszystkie inne i piłam tylko po to aby się nie zmarnowało. Wczoraj wstawiłam ponownie i chociaż dałam jakieś resztki anyżu (może wyszłoby z tego z 1,5 gwiazdki) to po jednym dniu jego smak jest tak intensywny, że usunęłam go. Także polecam zrobić ten likier, tylko uważać na anyż. :p

  2. A czy owoce mają być zakryte alkoholem?
    Bo robiąc według proporcji to jest wódki do połowy słoika, czyli połowa owoców na wierzchu. Boję się, że spleśnieją. Dolać wódki do końca słoika?

  3. Ja zrobiłam ze spirytusem, który rozcieńczyłam przygotowaną wodą- będzie „moc”.Wcześniej w tej wodzie rozpusciłam cukier i miód, by nie mieć problemu z nierozpuszczaniem się tych składników.
    Tylko martwię się czy tak długie „naciąganie” nie spowoduje, że likier będzie gorzki przez mandarynki w skórkach? Mam niestety złe doświadczenia z cytrynówką

  4. Rzeczywiście wygląda obłędnie, właśnie go zrobiłam i zastanawiam się czy trzeba czekać aż 4 tyg.czy można ten czas troszkę skrócić. Bo on tak smakowicie wygląda że chyba nie wytrzymam

  5. Jest rewelacyjny! Zrobiłam go w zeszłym roku na święta ale tak szybko znikł, że w tym roku zrobię z podwójnej porcji. Świetny przepis!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry