Sernik królewski - C56EBE30 5C40 4486 B495 E3E1442B546A

Sernik królewski

Sernik królewski

Jest to tradycyjny polski sernik, pieczony często na święta i różnego rodzaju uroczystości. Składa się z dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego oraz masy serowej. Sernik długo zachowuje świeżość i można je upiec nawet na kilka dni przed podaniem.

 

Sernik królewski - C56EBE30 5C40 4486 B495 E3E1442B546A

 

Składniki:

  • Na ciasto:

300g mąki pszennej

szczypta soli

3 łyżki kakao

200g zimnego masła

150g cukru

2  jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Na masę serową:

1kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)

5 jajek

150g cukru

1 budyń śmietankowy lub waniliowy (sam proszek)

100g masła

 

 

*** Przygotowujemy wszystkie składniki na kruche ciasto (masło kroimy w kostkę) i zagniatamy je razem. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na 2 godziny do lodówki ***

Sernik królewski - 6F991658 5F0A 4E10 9A42 27093169CAA6

*** Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ponownie zawijamy w folie i umieszczamy w zamrażarce. Drugą częścią ciasta wykładamy dno foremki do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26 x 21cm) ***

Sernik królewski - 19BB74CE 15EE 45B3 B414 0ABC3D5DD2AF

*** Przygotowujemy masę serową: Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem przez trzy minuty. Dodajemy masło i proszek budyniowy, mieszamy. Następnie dodajemy mielony ser. Masę miksujemy na najniższych obrotach miksera do momentu połączenia się wszystkich składników ***

Sernik królewski - A8FB2466 8245 4FD3 83B3 FFD89652C7D9

*** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię ***

Sernik królewski - 20AB226D CE6F 4775 A2FD F2F2F9398B0D

*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce lub rwiemy na kawałki ciasto z zamrażarki ***

Sernik królewski - E66AAFCD D0EF 40EF BE4A 64C4D6BE0370

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy (opcja góra – dół) przez 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto możemy polać lukrem ***

Sernik królewski - B74F7717 2348 45F6 8377 2096DDA252D9

*** Sernik królewski najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce ***

Sernik królewski - C56EBE30 5C40 4486 B495 E3E1442B546A

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Sernik królewski - IMG 2028

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Sernik królewski - IMG 1742

Sernik królewski - IMG 2175 1

3 komentarze do “Sernik królewski”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry