Sernik królewski
Jest to tradycyjny polski sernik, pieczony często na święta i różnego rodzaju uroczystości. Składa się z dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego oraz masy serowej. Sernik długo zachowuje świeżość i można je upiec nawet na kilka dni przed podaniem.
Składniki:
- Na ciasto:
300g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki kakao
200g zimnego masła
150g cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na masę serową:
1kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
5 jajek
150g cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (sam proszek)
100g masła
*** Przygotowujemy wszystkie składniki na kruche ciasto (masło kroimy w kostkę) i zagniatamy je razem. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na 2 godziny do lodówki ***
*** Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ponownie zawijamy w folie i umieszczamy w zamrażarce. Drugą częścią ciasta wykładamy dno foremki do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26 x 21cm) ***
*** Przygotowujemy masę serową: Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem przez trzy minuty. Dodajemy masło i proszek budyniowy, mieszamy. Następnie dodajemy mielony ser. Masę miksujemy na najniższych obrotach miksera do momentu połączenia się wszystkich składników ***
*** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię ***
*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce lub rwiemy na kawałki ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy (opcja góra – dół) przez 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto możemy polać lukrem ***
*** Sernik królewski najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Czy można piec z termoobiegie
Serniki z reguły piecze się w opcji góra-dół, ale myślę, że z termoobiegiem też wyjdzie ok.
wspaniałe ciasto 🙂