Makowiec z bezą i kruchym ciastem


Makowiec z bezą i kruchym ciastem

Kruche, delikatne ciasto, słodki mak i delikatna bezowa pianka, to połączenie któremu ciężko się oprzeć. Pyszne i bardzo efektowne cicho, które wcale nie wymaga tak wiele pracy jakby się wydawało. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250g masła

2 łyżki cukru pudru

4 żółtka

  • Masa makowa:

1 puszka gotowej masy makowej

1 jajko

  • BEZA:

4 białka

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

 

 

 

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem ***

*** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy dwa wałki i wkładamy je do lodówki na około pół godziny ***

*** Pierwszy wałek ciasta rozduszamy palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 26 x 21 cm) i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta przekładamy do zamrażarki ***

*** Ciasto na blaszce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i podpiekamy przez  około 10 minut, aż ciasto się zrumieni ***

*** Masę makową przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy ***

*** Tak przygotowany mak wykładamy na podpieczony spód ciasta ***

*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Bezę wykładamy równomiernie na masie makowej ***

*** Z zamrażarki wyjmujemy pozostałe ciasto i ścieramy je na tarce o dużych oczkach ***

*** Starte ciasto delikatnie wykładamy na bezę ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut – do zrumienienia. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments