Makowiec z bezą i kruchym ciastem
Kruche, delikatne ciasto, słodki mak i delikatna bezowa pianka, to połączenie któremu ciężko się oprzeć. Pyszne i bardzo efektowne cicho, które wcale nie wymaga tak wiele pracy jakby się wydawało. Polecam!
Składniki:
- CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka
- Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej
1 jajko
- BEZA:
4 białka
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
*** Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem ***
*** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy dwa wałki i wkładamy je do lodówki na około pół godziny ***
*** Pierwszy wałek ciasta rozduszamy palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 26 x 21 cm) i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta przekładamy do zamrażarki ***
*** Ciasto na blaszce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i podpiekamy przez około 10 minut, aż ciasto się zrumieni ***
*** Masę makową przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy ***
*** Tak przygotowany mak wykładamy na podpieczony spód ciasta ***
*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***
*** Bezę wykładamy równomiernie na masie makowej ***
*** Z zamrażarki wyjmujemy pozostałe ciasto i ścieramy je na tarce o dużych oczkach ***
*** Starte ciasto delikatnie wykładamy na bezę ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut – do zrumienienia. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ