Sernikomakowiec w czekoladzie


Sernikomakowiec w czekoladzie

Niebiańsko smaczne i bardzo efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Dwa w jednym, moje ulubione połączenie, w którym pięknie przenikają się warstwy sernika i makowca tworząc zebrę. Coś wspaniałego!

 

*Aby ułatwić sobie prace, białka do obu mas (serowej i makowej) można ubić razem, a potem podzielić „na oko” na pół. Tak samo można zrobić z masłem, roztopić je razem w garnuszku, a potem połowę (mniej więcej) dodać do sera, a drugą cześć do maku 😉

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

200g herbatników lub ciastek korzennych

100g roztopionego masła (lub margaryny)

  • Masa serowa

1kg mielonego  sera twarogowego (może być z wiaderka)

1 budyń śmietankowy

150g masła (lub margaryny)

4 jajka

pół szklanki cukru

  • Masa makowa:

850g masy makowej z bakaliami (domowej lub z puszki)

4 jajka

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

150g masła (lub margaryny)

  • Polewa:

ok 80ml słodkiej śmietanki

100g gorzkiej czekolady

3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka śmietanki

 

 

 

*** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki lub ciastka mielimy w malakserze ***

*** Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Tortownicę lub rant cukierniczy o średnicy 24cm wykładamy od spodu papierem do pieczenia. Masę z herbatników wykładamy na spodzie tortownicy i wyrównujemy łyżką. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej ***

*** Przygotowujemy masę serową. Masło roztapiamy i studzimy. Białka jaj ubijamy na sztywno i odkładamy na później ***

*** W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem ***

*** Dodajemy zmielony ser, roztopione masło oraz budyń (sam proszek) ***

*** Całość dokładnie mieszamy mikserem ***

*** Dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy łyżką lub szpatułką do momentu połączenia się składników ***

*** Przygotowujemy masę makową. Białka jaj ubijamy na sztywno i odkładamy. Masło roztapiamy i studzimy ***

*** Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy przestudzone masło, mieszamy ***

*** Dodajemy masę makową oraz mąkę i mieszamy ***

*** Dokładamy ubitą wcześniej pianę z białek, delikatnie mieszamy ***

*** Obie miski z masami umieszczamy obok siebie i szykujemy dwie łyżki, bo będziemy masy nakładać naprzemiennie ***

*** Tortownicę wyjmujemy z lodówki. Na spodzie wykładamy 3 łyżki masy serowej ***

*** Na masie serowej wykładamy 3 łyżki masy makowej ***

*** Na masie makowej znowu wykładamy porcje serowej, następnie ponownie makowej… i tak, aż do wykończenia mas ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez  30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez  2 godziny ***

*** Zaraz po zakończeniu pieczenia boki ciasta oddzielamy za pomocą noża od brzegów tortownicy. Dzięki temu sernik w każdym miejscu tak samo opadnie podczas stygnięcia i będzie równy jak stół. Następnie ciasto umieszczamy ponownie w piekarniku (ciepłym ale już wyłączonym) i studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach (możemy zostawić ciasto na całą noc). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy ***

*** Przygotowujemy polewę. Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i po około pół minuty mieszamy. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki ***

*** W małej miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką tworząc dość gęsty, ale lejący lukier ***

*** Ciasto pokrywamy polewą czekoladową ***

*** Na wierzchu wylewamy łyżeczką lukier tworząc okręgi ***

*** Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki przeciągamy po białych okręgach tworząc wzorki ***

*** Patyczkiem przeciągamy raz do środka, a raz w dół do brzegu ciasta ***

*** Seromakowiec wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

4.5 4 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments