Seromakowiec - E242D380 8211 4D5F 933F A20E7982238C

Seromakowiec

Seromak

Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam!

Do wypieku ciasta użyłam blaszki o wymiarach 32×20 centymetry.

 

Seromakowiec - 357F1EC1 961B 46FA B317 C80D7C4D7BAA

 

Składniki:

  • Masa serowa

1,20kg sera twarogowego

1 budyń śmietankowy

200g masła (lub margaryny)

5 jajek

3/4 szklanki cukru

  • Masa makowa:

900g masy makowej (użyłam masy z puszki)

5 jajek

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

150g masła (lub margaryny)

  • Na spód:

herbatniki – ok 25 sztuk

1 łyżka masła lub margaryny

 

 

Seromakowiec - 9D73324B 8F27 4FB7 A507 DC2C253EF858

*** Masa serowa:ser mielimy dwukrotnie ***

Seromakowiec - 24A5C4E6 755F 4F95 945D 1C0925AD1A7A

*** Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami jaj ***

Seromakowiec - BE65ED65 3D0B 4B29 ACD7 4A586F55E15E

*** Dodajemy zmielony ser oraz budyń (sam proszek) i dokładnie mieszamy ***

Seromakowiec - 53D780BA 4558 44C1 96E0 CA17F903DE13

*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ***

Seromakowiec - 5DB5DC48 59EB 4AE3 B14B BE6C6CE28BCA

*** Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie całość łączymy za pomocą łyżki ***

Seromakowiec - A65B9C5D 8521 4070 8429 A08129304EB0

*** Masa makowa: masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia ***

Seromakowiec - 624A34D8 167B 406D AE65 E8D2D8B378EE

*** Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy przestudzone masło, mieszamy ***

Seromakowiec - BCD852DC E10C 42A2 BD54 2B02AA2B0942

*** Dodajemy masę makową oraz mąkę i  mieszamy ***

Seromakowiec - 9B696608 AA5E 4469 8E9E 25697CB622B0

*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy ***

Seromakowiec - 2AD9FFF2 C281 45E3 9689 4A5E8B920E14

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary 32x20cm). Dno blaszki smarujemy delikatnie masłem lub margaryną i wykładamy herbatnikami ***

Seromakowiec - 3C27C177 DE28 4285 8B2B 8EAAAC0C2339

*** Na herbatnikach wykładamy naprzemiennie – raz łyżkę masy makowej, raz łyżkę masy serowej ***

Seromakowiec - 195E8CA4 86E2 4879 904A DA78EA2820AA

*** Drugą warstwę wykładamy tak samo, ale odwrotnie – na masę serową układamy delikatnie masę makową, a na masę makową – masę serową (nie musi być to wykonane równo, gdyż podczas pieczenia i tak masy się porozsuwają) ***

Seromakowiec - E242D380 8211 4D5F 933F A20E7982238C

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 80 minut ***

Seromakowiec - 0BB1316A 7F7B 4540 8AB2 667F132B8A2B

*** Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około pół godziny w lekko uchylonym (wyłączonym już) piekarniku. Wystudzone ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą ( u mnie lukier i gorzka czekolada – rozmazane wykałaczką) ***

Seromakowiec - 68C00BA3 2825 4DA5 8935 74981DA1F053

Seromakowiec - D2D16945 77AC 4192 A9C7 7179A6625B05

Seromakowiec - 9D73324B 8F27 4FB7 A507 DC2C253EF858

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Seromakowiec - D40DB5E6 FFB0 4323 91D7 440870B47AA4

Seromakowiec - IMG 2028

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Seromakowiec - IMG 1742

Seromakowiec - IMG 2175 1

22 komentarze do “Seromakowiec”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Najpierw sernik polałam lukrem i szybko, gdy jeszcze nie zastygł zrobiłam paseczki z rozpuszczonej czekolady, następnie rozmazałam całość pociągając wzdłuż raz przy razie wykałaczką. Całą operację trzeba wykonać dość szybko, aby lukier i czekolada nie zdążyły zastygnąć zanim zaczniemy rozmazywać je wykałaczką.
      Mam nadzieję, że napisałam to w miarę zrozumiale.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry