Seromakowiec


Seromak

Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam!

Do wypieku ciasta użyłam blaszki o wymiarach 32×20 centymetry.

 

 

Składniki:

  • Masa serowa

1,20kg sera twarogowego

1 budyń śmietankowy

200g masła (lub margaryny)

5 jajek

3/4 szklanki cukru

  • Masa makowa:

900g masy makowej (użyłam masy z puszki)

5 jajek

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

150g masła (lub margaryny)

  • Na spód:

herbatniki – ok 25 sztuk

1 łyżka masła lub margaryny

 

 

*** Masa serowa:ser mielimy dwukrotnie ***

*** Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami jaj ***

*** Dodajemy zmielony ser oraz budyń (sam proszek) i dokładnie mieszamy ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ***

*** Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie całość łączymy za pomocą łyżki ***

*** Masa makowa: masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy przestudzone masło, mieszamy ***

*** Dodajemy masę makową oraz mąkę i  mieszamy ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy ***

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary 32x20cm). Dno blaszki smarujemy delikatnie masłem lub margaryną i wykładamy herbatnikami ***

*** Na herbatnikach wykładamy naprzemiennie – raz łyżkę masy makowej, raz łyżkę masy serowej ***

*** Drugą warstwę wykładamy tak samo, ale odwrotnie – na masę serową układamy delikatnie masę makową, a na masę makową – masę serową (nie musi być to wykonane równo, gdyż podczas pieczenia i tak masy się porozsuwają) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 80 minut ***

*** Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około pół godziny w lekko uchylonym (wyłączonym już) piekarniku. Wystudzone ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą ( u mnie lukier i gorzka czekolada – rozmazane wykałaczką) ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3.5 15 votes
Article Rating

Leave a Reply

21 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia Salamonowicz
Sylwia Salamonowicz
1 rok temu

Witam,kupiłaam ser z wiaderka, co zrobić żeby ciasto nie było za rzadkie? może dodać więcej budyniu?

Marlena
Marlena
1 rok temu

Może głupie pytanie Ale jak ten lukier z czekoladą tak ładnie rozmazać?

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

A czy zamiast herbatników mogę zrobić kruche ciasto

Asik
Asik
2 lat temu

Czy jakbym zrobiła sama masę makową to jakiej ilości suchego maku trzeba by było użyć?

Basiq
Basiq
3 lat temu

Czy robiła Pani wersję z kruchym spodem? Jak mtslucie czy byłby dobry? Oczywiście trzeba apier podpiec spód…

Halina
Halina
3 lat temu

A czy do gotowej masy makowej dodajesz cukier

Aneta
Aneta
3 lat temu

Zapomniałam dodać herbatniki na spód trudno będzie bez mam nadzieję że się uda

Kamila
Kamila
3 lat temu

Jakich herbatnikow Pani użyła? Czy mogą być pettitki?

Iwona Kudon
Iwona Kudon
4 lat temu

Mam ser w wiaderku czy może być

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Na jakiej opcji piekarnika piec ( góra dól, termoobieg) i na ktorym poziomie ?

Ula Korzeniowska
Ula Korzeniowska
4 lat temu

Masa makową- pół szklanki mąki pszennej? To nie pomyłka?

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

wygląda obłędnie i myślę że równie tak smakuje .dziękuję.

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Placek super ! zrobilam wczoraj wieczorem a dzisiaj juz polowy nie ma 😉