Karkówka po zbójnicku - IMG 0414

Karkówka po zbójnicku

Karkówka po zbójnicku

Ekstra kruche i soczyste plastry mięsa zapiekane w aromatycznej zalewie. Idealne danie na rodzinny obiad lub imprezową kolację na ciepło. Jednocześnie możemy upiec w piekarniku pyszne i rumiane ziemniaczki, na które również znajdziecie przepis w tym wpisie. Polecam!

 

Karkówka po zbójnicku - IMG 0414

Karkówka po zbójnicku - IMG 0460

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki

przyprawa do gyrosa

2 cebule (u mnie czerwona i biała)

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2-3 łodygi selera naciowego

ok 200g pieczarek

mąka do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

  • Zalewa:

250 ml wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki pikantnego ketchupu

2 łyżki ostrej musztardy

2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę

1 płaska łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu i ostrej papryki

 

Karkówka po zbójnicku - 22378854 40DA 4C75 9121 DBDC4FDD83C1

 

 

*** Karkówkę kroimy w cienkie plastry – około 10 sztuk ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0399

*** Mięso oprószamy z dwóch stron przyprawą do gyrosa ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0400

*** Przyprawioną karkówkę obtaczamy w mące ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0401

*** Plastry mięsa obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0403

*** Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0407

*** Cebulę kroimy w półplasterki, papryki paski, a seler na kawałki ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0404

*** Pieczarki kroimy w plasterki ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0405

*** Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy i wykładamy na podsmażonym mięsie ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0408

*** W miseczce lub w słoiku mieszamy wszystkie składniki zalewy ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0411

*** Tak przygotowaną zalewą polewamy równomiernie danie w naczyniu żaroodpornym ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0412

*** Nie mieszamy. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0414

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1,5 – 2 godzin, do miękkości mięsa ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0420

*** Podczas pieczenia w naczyniu utworzy się pyszny gęsty sos (po wyjęciu z piekarnika potrawę przełożyłam do większego naczynia) ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 0460

*** Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaczki i mieć pyszny obiad za jednym pieczeniem Przepis tutaj (KLIK) ***

Karkówka po zbójnicku - IMG 6285

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Karkówka po zbójnicku - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

Karkówka po zbójnicku - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Karkówka po zbójnicku - IMG 3770

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry