Maślane ziemniaczki z piekarnika - IMG 6285

Maślane ziemniaczki z piekarnika

Maślane ziemniaczki z piekarnika

Zazwyczaj gdy na obiad robię mięso albo rybę w piekarniku, jednocześnie piekę ziemniaczki, w ten sposób mam cały obiad za jednym zamachem. Takie ziemniaki są dużo smaczniejsze niż te gotowane w wodzie, wychodzą rumiane, mięciutkie i mega aromatyczne.

 

Maślane ziemniaczki z piekarnika - IMG 6285

 

Składniki:

ok 1 kg ziemniaków

1 czubata łyżka masła

Przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki, po płaskiej łyżeczce suszonego koperku i ziół prowansalskich

Bedzie nam potrzebny także foliowy rękaw do pieczenia

 

MOJA RADA: suszony koperek można pominąć i po upieczeniu posypać ziemniaczki świeżym koperkiem

 

*** Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki lub średniej wielkości kawałki ***

Maślane ziemniaczki z piekarnika - IMG 6262

*** Ziemniaki przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia, dodajemy masło ***

Maślane ziemniaczki z piekarnika - IMG 6264

*** Dodajemy także wszystkie przyprawy ***

Maślane ziemniaczki z piekarnika - IMG 6265

*** Worek zawiązujemy i obracamy nim tak, aby masło i przyprawy pokryły ziemniaki ***

Maślane ziemniaczki z piekarnika - IMG 6266

*** Worek układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozcinamy foliowy rękaw i przesypujemy ziemniaczki do żaroodpornego naczynia ***

Maślane ziemniaczki z piekarnika - IMG 6274

*** Naczynie wkładamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aby ziemniaczki zrumieniły się ***

Maślane ziemniaczki z piekarnika - IMG 6285

*** SMACZNEGO ***

 

6 komentarzy do “Maślane ziemniaczki z piekarnika”

    1. Zrobiłam, wyszły pyszne. Do tego jednocześnie w drugim worku piekłam filety z przyprawami i miałam świetny obiad za jednym pieczeniem. Całej rodzinie bardzo smakowało.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Można spróbować krócej jeśli kawałki będą małe, jednak ziemniaki bez wody dochodzą dość długo i przy krótszym czasie mogą być twarde w środku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry