Polędwiczki z grilla w pysznej marynacie


Polędwiczki z grilla w pysznej marynacie

Soczyste i delikatne mięsko wieprzowe idealnie sprawdza się pieczone na ruszcie. Polędwiczki smaży się krótko, na mocno rozgrzanym grillu, co sprawia, że mięso pozostaje kruche i przepyszne. A dzięki marynacie nabiera smaku i aromatu.

 

 

Składniki:

1 polędwica wieprzowa

5 łyżek oliwy lub oleju

2 łyżki musztardy (u mnie sarepska)

2 ząbki czosnku

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego

1 płaska łyżeczka ostrej papryki

1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

 

 

*** Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy ***

*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty: oliwę, musztardę, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Rozbite polędwiczki mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godziny (mięso może się marynować nawet do 24 godzin) ***

*** Po tym czasie polędwiczki krótko smażymy, na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, z dwóch stron na rumiany kolor ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie surówka z młodej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mini
mini
4 miesięcy temu

Wygląda przepysznie 🙂