Idealny biszkopt kakaowy
Zwany także biszkoptem „rzucanym” bo zaraz po upieczeniu trzeba nim rzucić o podłogę z wysokości około 30 centymetrów. Biszkopt świetnie wyrasta, jest równiutki, ponieważ po wystudzeniu przewracamy go „do góry dnem”, dzięki czemu obie strony stają się idealnie płaskie. Łatwo podzielny, spokojnie możemy go przeciąć na cztery lub pięć blatów. Z moich obserwacji stwierdzam jednak, że biszkopt kroi się dużo łatwiej na drugi dzień po upieczeniu.
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków
1/3 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*** Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia ***
*** Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno (uważając aby ich nie przebić – ubijamy tylko do momentu, aż piana będzie sztywna), następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując ***
*** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając ***
*** Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem!). Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy lub rantu cukierniczego ( u mnie rant o średnicy 19 centymetrów). Dno tortownicy lub rantu wykładamy wcześniej papierem do pieczenia, nie smarujemy boków ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 'C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka ***
*** Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 30 cm rzucamy ciasto w formie na podłogę. Następnie studzimy w temperaturze pokojowej, oddzielamy boki biszkoptu nożykiem od formy, wyjmujemy i odwracamy „do góry dnem”, wówczas biszkopt wyrówna się i będzie idealnie płaski z każdej strony ***
*** Wystudzony biszkopt przekrawamy na blaty. Z moich obserwacji stwierdzam, że biszkopt kroi się dużo łatwiej na drugi dzień po upieczeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- TORT DONICA Z KWIATAMI- PRZEPIS KROK PO KROKU TUTAJ (klik)
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Info dla czytających. Upiekłam biszkopt z przepisu w rancie 24cm piekłam 36minut wyszedł wysoki na 5,5cm. Użyłam jajek M
Przepis wspaniały chyba najlepszy jeżeli chodzi o ciemny biszkopt. Ale dziś potrzebuje go upiec w blaszce na 23cm i tak się zastanawiam czy też pięć 40minut czy zmniejszyć do 30?
Myślę, że biszkopt o większej średnicy będzie potrzebował krótszego pieczenia. Najlepiej po 30 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dopieczone.
a jak bym chciała biszkopt 22 cm to o ile powiększyć składniki? A jaja L czy M?
Większy biszkopt można zrobić z tej samej ilości składników, po prostu wyjdzie niższy. Jeżeli natomiast chcemy uzyskać wysoki biszkopt, możemy dodać dwa jajka i odpowiednio zwiększyć ilość pozostałych składników.
Jajka kupuje od gospodarza, są różnej wielkości, biszkopt zawsze wychodzi, ale jeśli kupowałabym sklepowe, to myślę że raczej rozmiar M.
wyrósł idealnie!