Biszkopt idealny, bez ubijania białek


Biszkopt idealny, bez ubijania białek

Od kiedy pamiętam zawsze piekąc biszkopt najpierw ubijałam białka, dodawałam cukier i dalej ubijałam, aż powstała gęsta i lśniąca piana…

Gdy znalazłam przepis na biszkopt, na stronie akademia tortu, do którego nie trzeba ubijać białek, od razu postanowiłam go wypróbować. I to był strzał w dziesiątkę. Dużo mniej roboty, nie trzeba rozdzielać żółtek od białek, ani osobno ubijać. Biszkopt wychodzi wspaniały, mięciutki, delikatny i równiutki, pomimo tego, że nie dodajemy do ciasta proszku do pieczenia. Polecam i Wam wypróbować ten sposób.

 

 

Składniki:

5 dużych jajek

200g cukru

150g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

 

 

 

*** Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***

*** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***

*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką ***

*** Na końcu całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto ***

*** Ciasto przelewamy do tortownicy. Jeżeli natomiast do pieczenia używamy rantu, musimy ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i owinąć nim spód rantu, tak aby ciasto nam nie wyciekło. Ja zawsze dodatkowo owijamy rant jeszcze folią aluminiową, gdyż wtedy papier lepiej przylega. Ustawiłam rant na średnicę 18 cm. Jednak biszkopt możemy piec w różnej wielkości i wysokości, po prostu wówczas zmniejszamy lub wydłużamy odpowiednio długość pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165-170’C i pieczemy przez około 35-45 minut, do suchego patyczka ***

*** Po wyjęciu z piekarnika, biszkopt w rancie lub tortownicy, rzucamy na podłogę (z wysokości około 1 metra), aby równo opadł. Po przestudzeniu biszkopt odcinamy nożem od brzegów blaszki, otwieramy rant i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Możemy teraz biszkopt położyć „do góry nogami”, wówczas będzie całkowicie równy ***

*** Kroimy tylko całkowicie wystudzony biszkopt, najlepiej na następny dzień po upieczeniu, bo wówczas mniej się kruszy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

3.8 17 votes
Article Rating

Leave a Reply

10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
smerfetkaamelka2014
1 rok temu

Bez proszku do pieczenia?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Upiekłam go już drugi raz i wychodzi super

Magdalena Bazarko
Magdalena Bazarko
1 rok temu

A ja wczoraj zrobilam z tego przepisu i mi opadl srodek 🙁 ubijalam mikserem planetarnym na najwyzszych obrotach 10 minut. Piana wg mnie byla bardzo dobrze ubita. Moze az za bardzo? czy przy ubijaniu calych jajek nie ma mowy o przesadnym ubiciu?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

No właśnie ja nie ubilam do końca chyba i nic mi nie rośnie więc pewnie wszystko wywalę do kosza

Kasia
Kasia
1 rok temu

Wypróbowałam i muszę powiedzieć, że przepis jest świetny. Zawsze męczyłam się z tym rozdzielaniem białek i ubijaniem ich tak, żeby ich nie przebić, a tu proszę, okazuje się, że istnieje dużo łatwiejszy sposób, gdzie można ubić od razu całe jajka 🙂 Biszkopt wyszedł, piękny, puszysty i równiutki.
Dziękuje za ten super przepis, od teraz tylko tak będę piec biszkopt 🙂

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Pisze!!! Biszkopt idealny, bez ubijania bialek
To nie rozumie dlaczego w przepisie i zdjęciach ubijane są białka?

Ewa
Ewa
1 rok temu

Piekę taki biszkopt od lat. Jest idealny.