Torcik bezowy z owocami


Torcik bezowy z owocami

Słodka rozpusta. Torty bezowe są niezwykle dekoracyjne i przepyszne. Słodycz bezy idealnie przełamuje lekka kwaskowatość owoców. Takim deserem z pewnością zachwycisz swoich gości!

 

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek

szczypta soli

1,5 szklanki drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny lub octu

  • Krem śmietankowy:

250g serka mascarpone

500ml schłodzonej śmietanki 36%

1 opakowanie śmietan fixu

1-2 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

2 szklanki świeżych owoców, u mnie maliny i borówki

świeże listki mięty do ozdoby

 

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***

*** Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy 22 cm. Ja narysowałam markerem i odwróciłam papier na drugą stronę, okrąg przebijał, a beza nie stykała się z tuszem. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy ( u mnie jest to tylka wilton 1 M). Wzdłuż okręgów wyciskamy dookoła bezę na kształt koła, a następnie wypełniamy środek. Jeśli nie mamy rękawa i tylki, bezę możemy nałożyć łyżką i wyrównać ***

*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachy z bezami, na wyższy i niższy poziom, zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2,5 godziny. Po tym czasie studzimy bezę w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***

*** Przygotowujemy krem śmietankowy. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i śmietankę. Zaczynamy ubijać. Po około minucie dodajemy cukier puder (nie za dużo bo beza jest bardzo słodka) oraz śmietan fix i miksujemy wszystko, aż uzyskamy gęsty krem ***

*** Krem możemy wykładać łyżką lub wyciskać z rękawa cukierniczego z tylką. Na pierwszy blat bezowy wykładamy połowę kremu śmietankowego ***

*** Na kremie układamy połowę owoców ***

*** Przykrywamy drugim blatem bezowym i wykładamy drugą część kremu ***

*** Na kremie układamy pozostałe owoce ***

*** Całość dekorujemy listkami mięty ***

*** Tort podajemy w tym samym dniu w którym go przygotowaliśmy, najlepiej kroi się go kilka godzin po przełożeniu kremem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE