Sezonowa surówka odpornościowa


Sezonowa surówka odpornościowa

Jesień i zima to czas wirusów i spadku odporności, dlatego tak ważna jest w tym okresie dieta bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Prostym i skutecznym sposobem na zmniejszenie zachorowania jest jedzenie świeżych warzyw, owoców i kiszonek. Polecam Wam więc dzisiaj łatwą i ekspresową w wykonaniu surówkę, która nie tylko jest bardzo smacznym dodatkiem praktycznie do każdego obiadu, ale też wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego. Pyszna i kolorowa bomba witaminowa!

 

 

Składniki:

0,5 kg kiszonej kapusty

1 łodyga selera naciowego

1 marchew

1 jabłko

pół pęczka natki pietruszki

kilka plasterków suszonych pomidorów

2-3 łyżki oleju z pomidorów lub oliwy

1 płaska łyżka miodu

świeżo mielony pieprz

 

 

 

*** Kapustę kroimy na drobno i przekładamy do dużej miski ***

*** Seler naciowy drobno siekamy ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Pietruszko drobno siekamy ***

*** Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Miód mieszamy z oliwą i całość wlewamy do warzyw. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy ***

*** Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE