Truskawkowa delicja - E4E72513 F369 490D B5FC 4118F073D634

Truskawkowa delicja

Truskawkowa delicja

W sezonie na truskawki koniecznie trzeba wykonać ciasto z tym pysznym owocem. Choć ten wypiek można przygotować też z mrożonych truskawek, więc tym bardziej warto zapisać sobie ten przepis. To będzie prawdziwy hit na każdym przyjęciu!

 

Truskawkowa delicja - E4E72513 F369 490D B5FC 4118F073D634

 

 

* Foremka do ciasta której użyłam ma wymiary 20×32 cm

Składniki:

  • Biszkopt:

5 dużych jajek

200g cukru

130g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

20g kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Do nasączenia:

pół szklanki ciepłej wody

1 łyżka cukru

2-3 łyżki soku z cytryny

  • Masa truskawkowa:

600g truskawek (świeżych lub mrożonych)

pół szklanki cukru

1 szklanka wody

1 galaretka truskawkowa

2 budynie śmietankowe bez cukru + 1 szklanka wody

  • Dodatkowo:

250g serka mascarpone

250g śmietanki kremówki 30 lub 36%

2 łyżki cukru pudru

 

Truskawkowa delicja - CDFA2F8D AFCF 4A2D A136 7C481A0B717F

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***

Truskawkowa delicja - F134F4CB E543 4847 A06B F59BD4C43108

*** W osobnej misce mieszamy mąki razem z proszkiem i kakao ***

Truskawkowa delicja - 43449281 C1C7 44F6 97CA 2459E44BA8C9

*** Wszystko przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***

Truskawkowa delicja - 73AEBAE0 E0FF 4AEC 9282 019811AC3040

*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji ***

Truskawkowa delicja - 970C2190 968C 41CF A04F 3ACCE2D759E7

*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja blaszka ma wymiary 20×32 cm) ***

Truskawkowa delicja - BC21FF43 BCD4 4FC2 A6A7 3E2A91222AC7

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 15-20 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przecinamy wzdłuż na dwa blaty ***

Truskawkowa delicja - D5340CC1 EBE9 45EF 90FA 716DF49120B6

*** Przygotowujemy masę truskawkową. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na kawałki i przekładamy do garnuszka. Jeśli używamy mrożonych truskawek umieszczamy je w garnku w całości, bez rozmrażania ***

Truskawkowa delicja - 3D7019E3 D770 47B8 B506 04A32BC24D7A

*** Truskawki zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Całość zagotowujemy ***

Truskawkowa delicja - 82FD369E C006 44F6 922B 2599D995D804

*** Po około dwóch minuta wyłączamy palnik i do truskawek wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy ***

Truskawkowa delicja - 1F8F4A47 3C29 4745 9E74 CF2121EB47F6

*** Z uzyskanej masy truskawkowej odlewamy około pół szklanki, którą następnie miksujemy ***

Truskawkowa delicja - 39B36E15 28B8 4AD9 8AB9 B703176908FC

*** Pozostałą masę w garnku ponownie zagotowujemy. W osobnej miseczce mieszamy budynie z wodą i wlewamy do gotujących się truskawek, mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia ***

Truskawkowa delicja - 168B2347 7440 4BE7 82D2 A83BA2A09CF5

*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce i nasączamy go wodą wymieszaną z cukrem oraz cytryną ***

Truskawkowa delicja - 621E6553 6DCB 44FD 9C41 1A4AB6321B6B

*** Na ciasto wykładamy mus truskawkowy i całość przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy wodą z cukrem i cytryną ***

Truskawkowa delicja - 27DEEE58 A012 43B3 8466 E643E87D99FF

*** W misie miksera umieszczamy śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem ***

Truskawkowa delicja - 4CC9BC24 E2A6 4D31 88D4 6E42FEEE01A5

*** 3/4 odłożonej wcześniej i zmiksowanej masy truskawkowej dodajemy do kremu śmietankowego i dokładnie mieszamy. Pozostałą masę zostawiamy do wykonania wzorku na cieście ***

Truskawkowa delicja - D06F8946 C015 4157 A0F1 A7CFFC4E0D45

*** Masę śmietankowo-truskawkową wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu robimy paseczki z pozostałej masy truskawkowej za pomocą małej łyżeczki ***

Truskawkowa delicja - 088C2A76 FC46 4BB5 A855 A33E237693DD

*** Wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyka wykonujemy pociągnięcia wzdłuż pasków tworząc wzorek na cieście ***

Truskawkowa delicja - FAC64073 4C1B 421F 8087 C286B73B68DA

Truskawkowa delicja - 0FF716A9 A3CA 4C2B 849E E0098C04F62D

*** Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

Truskawkowa delicja - E4E72513 F369 490D B5FC 4118F073D634

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Truskawkowa delicja - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Truskawkowa delicja - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Truskawkowa delicja - IMG 1742

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry