Kremowy sernik w czekoladzie – prosty i przepyszny!
Jeden z najlepszych serników, który w dodatku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wychodzi delikatny, kremowy i wprost rozpływa się w ustach, jest tak pyszny, że nawet nie potrzeba do niego żadnych dodatków, wystarczy polać płynną czekoladą i gotowe. Polecam!
Składniki:
- Spód ciasta:
150g ciastek pełnoziarnistych
80g masła
1 łyżka kakao
- Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
200g cukru
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
200ml śmietanki kremówki 30%
- Polewa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
(lub 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady)
ok 150ml śmietanki kremówki
Masło roztapiamy w garnuszku
Ciastka kruszymy w malakserze. Roztopione masło oraz kakao dodajemy do ciastek i ponownie miksujemy
Spód tortownicy lub rantu cukierniczego (u mnie o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciastka zmieszane z masłem i kakaem, równomiernie rozprowadzamy i przyduszamy łyżką lub dnem szklanki. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej
Ser mielony przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną
Miksujemy wszystko przez kilka minut, aż składniki się połączą
Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita wlewamy cienkim strumieniem śmietankę
Miksujemy jeszcze przez około 1 minutę. Masę serową przelewamy delikatnie do tortownicy na spód z herbatników
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160’C. Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę z wrzącą wodą. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odcinamy nożem brzegi sernika od blaszki, aby równo opadł (choć sernik bardzo mało opada) i studzimy. Wyjmujemy z blaszki
Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamane na kawałki czekolady, odstawiamy na ok 2 minuty
Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę. Odstawiamy do wystudzenia, ale ma pozostać płynna
Sernik polewamy równomiernie czekoladą
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ

















