Kremowy sernik w czekoladzie – prosty i przepyszny!

Kremowy sernik w czekoladzie – prosty i przepyszny!

Jeden z najlepszych serników, który w dodatku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wychodzi delikatny, kremowy i wprost rozpływa się w ustach, jest tak pyszny, że nawet nie potrzeba do niego żadnych dodatków, wystarczy polać płynną czekoladą i gotowe. Polecam!

 

Kremowy sernik na talerzu

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

150g ciastek pełnoziarnistych

80g masła

1 łyżka kakao

  • Masa serowa:

1 kg mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)

200g cukru

2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

200ml śmietanki kremówki 30%

  • Polewa czekoladowa:

100g mlecznej czekolady

(lub 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady)

ok 150ml śmietanki kremówki

 

 

Masło roztapiamy w garnuszku

Ciastka kruszymy w malakserze. Roztopione masło oraz kakao dodajemy do ciastek i ponownie miksujemy

Kruszymy ciasto na sernik

Spód tortownicy lub rantu cukierniczego (u mnie o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciastka zmieszane z masłem i kakaem, równomiernie rozprowadzamy i przyduszamy łyżką lub dnem szklanki. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej

Ciasto w tortownicy

Ser mielony przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną

Miksujemy wszystko przez kilka minut, aż składniki się połączą

Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita wlewamy cienkim strumieniem śmietankę

Miksujemy jeszcze przez około 1 minutę. Masę serową przelewamy delikatnie do tortownicy na spód z herbatników

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160’C. Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę z wrzącą wodą. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odcinamy nożem brzegi sernika od blaszki, aby równo opadł (choć sernik bardzo mało opada) i studzimy. Wyjmujemy z blaszki

Sernik po wyjęciu z piekarnika

Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamane na kawałki czekolady, odstawiamy na ok 2 minuty

Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę. Odstawiamy do wystudzenia, ale ma pozostać płynna

Sernik polewamy równomiernie czekoladą

Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny

Pyszny sernik

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry