Maślankowe babeczki z porzeczkami


Maślankowe babeczki z porzeczkami

Mega wilgotne i delikatne w smaku muffinki z sezonowymi owocami oraz kruszonką. Bardzo proste, szybkie i niedrogie w przygotowaniu. Nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy tylko wymieszać w misce wszystkie składniki i już możemy piec. Jeśli tak jak ja nie macie akurat papierowych papilotek do babeczek, możecie użyć w tym celu zwykłego papieru do pieczenia, w przepisie znajdziecie instrukcje jak to zrobić.

 

 

Składniki:

Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.

  • Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jajka

1 szklanka maślanki

1 szklanka cukru

pół szklanki oleju

  • Kruszonka:

50g masła

pół szklanki mąki

1/3 szklanki cukru

  • Dodatkowo:

ok 3/4 szklanki porzeczek lub innych sezonowych owoców typu jagody, maliny, rabarbar itp.

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***

*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Jeśli nie macie papierowych papilotek do babeczek, możecie tak jak ja, zrobić je z papieru do pieczenia. W tym celu wycinamy z papieru większe kwadraty, układamy je na foremce do babeczek i wduszamy szklanką. Następnie w środek wlewamy ciasto ***

*** Na wierzchu babeczek układamy umyte i osuszone owoce ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Gotową kruszonką posypujemy babeczki ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Przez pierwsze 20 minut pieczenia nie otwieramy piekarnika, bo możemy nabawić się zakalca ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE