Śniadaniowe placuszki bananowe


Śniadaniowe placuszki bananowe

Domowe racuszki z bananów, to pomysł na szybkie i pyszne śniadanie lub deser. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki i już można smażyć. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam!

Placuszki najlepiej zrobić z bardzo dojrzałych bananów, mogą być nawet takie z brązową skórką, ważne aby były dobre (nie zgniłe) w środku.

 

 

 

Składniki:

3 małe banany lub 2 większe

300ml mleka

3 jajka

320g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

miód, konfitura lub krem czekoladowy do podania

zamiennie placuszki można oprószyć cukrem pudrem

 

 

 

*** Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem ***

*** Wbijamy jajka, mieszamy ***

*** Następnie do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy placek ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy z konfiturą, miodem, kremem czekoladowym lub posypane cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE