Młode gołąbki


Młode gołąbki

Pyszne, szybkie i niedrogie danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni. Soczyste i rumiane klopsiki mięsno-ryżowe duszone w młodej kapuście, to bardzo aromatyczny i mega smaczny obiadek. Polecam!

 

 

Składniki:

500g mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

100g ryżu

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

mąka do obtoczenia klopsików

pół młodej kapusty

1 cebula

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu

pół pęczka koperku

olej do smażenia

 

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowany na sypko ryż oraz przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor  ***

*** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy grubo poszatkowaną kapustę ***

*** Mieszamy i całość chwilę zasmażamy, a następnie zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, zagotowujemy ***

*** Dokładamy klopsiki ***

*** Posypujemy siekanym koperkiem ***

*** Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze bez przykrycia przez około 5 minut. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE