Strogonow z grzybami
Strogonow to gęsty gulasz wołowy z dodatkiem papryki i ogórków kiszonych. W klasycznej wersji do jego przygotowania dodaje się także pieczarki, jednak z uwagi na tegoroczny wysyp grzybów w lesie postanowiłam zamienić pieczarki na te właśnie pyszne dary jesieni. Wyszło rewelacyjnie. Gulasz był mega aromatyczny, pożywny i rozgrzewający. Idealne danie na chłodne dni. Polecam spróbować!
Składniki:
0,5 kg wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 20 dkg grzybów leśnych (mogą to być podgrzybki, borowiki, kozaki lub maślaki)
2 szklanki bulionu lub wody
1 czerwona papryka
2 kiszone ogórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe
3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
- Marynata do mięsa:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju
*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski ***
*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej jedną godzinę ***
*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące ***
*** Wołowiną obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia ***
*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***
*** Na osobnej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy oczyszczone i pokrojone na pół lub na mniejsze kawałki grzyby, mieszamy i smażymy ciągle mieszając przez około 5 minut ***
*** Grzyby z cebulą dokładamy na patelnię z mięsem. Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę ***
*** Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie. Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku ***
*** Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***
*** Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa ale świetnie smakuje także podana z ziemniaczkami, kaszą lub kluskami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Co to jest za mięso na foto bo wołowiny to nie przypomina?
Oczywiście, że jest to wołowina, zdjęcie może trochę przekłamywać kolory.