Najprostszy murzynek w czekoladzie!


Najprostszy murzynek w czekoladzie!

Pulchne i wilgotne ciasto, bez użycia miksera. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i gotowe. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Polecam!

 

 

Składniki:

* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

350g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

szczypta soli

200g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 jajka

1 szklanka maślanki

90g oleju rzepakowego

250g ciemnego dżemu np wiśniowego, porzeczkowego, truskawkowego itp

  • Polewa:

1 czekolada mleczna

pół czekolady gorzkiej

3 łyżki mleka

 

MOJA RADA: z podanych składników możemy upiec jednocześnie ciasto w dwóch małych keksówkach 10×30 cm lub w jednej większej blaszce.

 

*** Do miski przekładamy mokre składniki: maślankę, jajka, olej i dżem ***

*** Wszystko razem mieszamy ***

*** Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Suche składniki dodajemy do mokrych ***

*** Wszystko mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek lub do jednej większej blaszki (u mnie dwie keksówki 10x30cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka ***

*** Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Czekolady łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce ***

*** Dolewamy mleko i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej ***

*** Polewamy ciasto i odkładamy do zastygnięcia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE