Obiad ze słoika


Obiad ze słoika

Już nieraz przekonałam się o tym jak dobrze mieć w domu taki słoiczek, gdy akurat nie ma za dużo czasu na gotowanie. Wystarczy wówczas ugotować ryż lub makaron, podgrzać danie i mamy obiad w około 10-15 minut. Można także zajadać ze świeżym pieczywem. I jest szybko i pysznie!

Oczywiście nasze leczo możemy udoskonalić podając je z podsmażoną kiełbaską albo jakimś mięskiem. Gorącą potrawę możemy też wyłożyć na ryżu lub makaronie i posypać tartym serem żółtym.

 

 

Składniki:

2 małe cukinie (lub 1 duża)

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

3 papryki (mogą być w różnych kolorach)

2 marchewki

3 duże lub 4 mniejsze pomidory

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie

olej do smażenia

 

 

 

*** Cukinię kroimy w większą kostkę ***

*** Papryki kroimy w średniej wielkości kawałki ***

*** Marchew obieramy i kroimy w plasterki ***

*** Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w dość duże kawałki ***

*** Cebulę drobno siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na rozgrzanym oleju ***

*** Po chwili dodajemy marchew, mieszamy, nadal smażymy ***

*** Następnie dodajemy papryki, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu przez około 2 minuty ***

*** Po tym czasie dodajemy cukinię, mieszamy i nadal dusimy na wolnym ogniu przez około 5 minut ***

*** Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i nadal dusimy ***

*** Gdy warzywa zmiękną doprawiamy potrawę do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami oraz odrobiną ostrej papryki ***

*** Mieszamy i gorącą potrawę przekładamy do czystych słoików ***

*** Nie nakładamy do pełna, ale tak do 3/4 wysokości słoika. Zakręcamy i pasteryzujemy ***

Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

 

KOMENTARZE