Grzybki w occie


Grzybki w occie

W lasach mamy wysyp grzybów, warto więc trochę tych pysznych dobroci natury zachować na później. Możemy je ususzyć, zamrozić, zawekować w słoiki lub zamarynować w occie. U mnie już w całym domu pachnie suszonymi grzybkami, a w spiżarni stoi kilkanaście słoiczków marynowanych podgrzybków. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

ok 3 kg grzybów (np. podgrzybki, borowiki, kozaki czy maślaki)

ok 2 litry wody

1 łyżka soli

1 łyżka octu

  • Zalewa:

3 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

1 cebula

4 łyżki cukru

2 łyżeczki soli

5-6 ziarenek ziela angielskiego

7-8 ziarenek pieprzu

4 liście laurowe

1 łyżeczka gorczycy

 

 

*** Do marynowania w occie najlepsze są mniejsze i jędrne grzybki. Najpierw grzyby oczyszczamy, potem dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy sól oraz łyżkę octu i zagotowujemy ***

*** Następnie grzyby odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Obgotowane grzyby przekładamy do czystych słoiczków – do 3/4 wysokości słoika ***

*** Przygotowujemy zalewę octową. W garnku umieszczamy wszystkie składniki:wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczycę i pokrojoną w piórka cebulę (u mnie zalewa z podwójnej ilości składników, bo miałam dużo grzybków) . Całość zagotowujemy ***

*** Słoiczki z grzybkami zalewamy gorącą zalewą z przyprawami, rozkładając je mniej więcej po równo do każdego słoiczka ***

*** Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku lub w piekarniku (sposoby pasteryzacji opisałam niżej, ja pasteryzuje w piekarniku) ***

*** Studzimy i przekładamy do spiżarni lub piwnicy ***

*** SMACZNEGO ***

 

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.

 

 

KOMENTARZE