Paź królowej


Paź królowej

Bardzo smaczne i efektowne ciasto warstwowe, z orzeźwiającą galaretką, kremem budyniowo-ananasowym, ciastem brownie i całość zwieńczona chrupiącą bezą. Idealne na szczególne okazje!

Oryginalny przepis na ciasto pochodzi ze strony e-przepisykulinarne.pl jednak naniosłam na niego sporo własnych zmian ;))

 

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

100g masła

100g gorzkiej czekolady

50g cukru

3 jajka

3 łyżki kakao

80g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem budyniowy:

2 opakowania budyniu waniliowego po 40g

850 ml mleka

6 łyżek cukru

3 żółtka

300g masła w temperaturze pokojowej

  • Beza:

3 białka

150g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Galaretka:

2 galaretki cytrynowe

700 ml wody

  • Dodatkowo:

5-6 plastrów ananasa z puszki

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe. Do garnuszka przekładamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i całość roztapiamy ciągle mieszając ***

*** Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Po wystudzeniu wbijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy lub miksujemy ***

*** Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao ***

*** Dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36x26cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy ***

*** Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta ***

*** Aby beza wyszła sucha i chrupiąca, należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut.  W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! ***

*** Przygotowujemy galaretkę. Galaretki rozpuszczamy w 700ml gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.  Następnie przelewamy na wyłożoną folią spożywczą blaszkę o wielkości ciasta i całość wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała ***

*** Przygotowujemy krem budyniowy: odlewamy 1 szklankę i mieszamy ją z budyniami, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje ***

*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***

*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***

*** Ananasa odsączamy z zalewy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do kremu, delikatnie mieszamy ***

*** Krem dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozsmarowujemy na cieście czekoladowym ***

*** Na krem wykładamy stężałą galaretkę i całość delikatnie smarujemy drugą częścią kremu budyniowego z ananasem ***

*** Na wierzchu układamy upieczoną wcześniej bezę ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE