Paź królowej - IMG 9719

Paź królowej

Paź królowej

Bardzo smaczne i efektowne ciasto warstwowe, z orzeźwiającą galaretką, kremem budyniowo-ananasowym, ciastem brownie i całość zwieńczona chrupiącą bezą. Idealne na szczególne okazje!

Oryginalny przepis na ciasto pochodzi ze strony e-przepisykulinarne.pl jednak naniosłam na niego sporo własnych zmian ;))

 

Paź królowej - IMG 9719

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

100g masła

100g gorzkiej czekolady

50g cukru

3 jajka

3 łyżki kakao

80g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem budyniowy:

2 opakowania budyniu waniliowego po 40g

850 ml mleka

6 łyżek cukru

3 żółtka

300g masła w temperaturze pokojowej

  • Beza:

3 białka

150g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Galaretka:

2 galaretki cytrynowe

700 ml wody

  • Dodatkowo:

5-6 plastrów ananasa z puszki

 

Paź królowej - IMG 9709

 

 

*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe. Do garnuszka przekładamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i całość roztapiamy ciągle mieszając ***

Paź królowej - IMG 9619

*** Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odkładamy do wystudzenia ***

Paź królowej - IMG 9621

*** Po wystudzeniu wbijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy lub miksujemy ***

Paź królowej - IMG 9622

*** Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao ***

Paź królowej - IMG 9623

*** Dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

Paź królowej - IMG 9624

*** Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36x26cm) ***

Paź królowej - IMG 9625

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

Paź królowej - IMG 9626

*** Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy ***

Paź królowej - B8F5EB40 4555 46B6 B927 DF9B2866C711 scaled e1615974917392

*** Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta ***

Paź królowej - IMG 9657

*** Aby beza wyszła sucha i chrupiąca, należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut.  W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! ***

Paź królowej - IMG 9699

*** Przygotowujemy galaretkę. Galaretki rozpuszczamy w 700ml gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.  Następnie przelewamy na wyłożoną folią spożywczą blaszkę o wielkości ciasta i całość wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała ***

Paź królowej - IMG 9673

*** Przygotowujemy krem budyniowy: odlewamy 1 szklankę i mieszamy ją z budyniami, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje ***

Paź królowej - 6636F439 CCA7 4AF4 A719 1655C441C7AA

*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***

Paź królowej - E24FDFF5 A362 4DAD B988 F0A7C324AF75

*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***

Paź królowej - 3F3003D0 49AE 4821 9DF5 0FD1E2DC1978

*** Ananasa odsączamy z zalewy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do kremu, delikatnie mieszamy ***

Paź królowej - IMG 9684

*** Krem dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozsmarowujemy na cieście czekoladowym ***

Paź królowej - IMG 9688

*** Na krem wykładamy stężałą galaretkę i całość delikatnie smarujemy drugą częścią kremu budyniowego z ananasem ***

Paź królowej - IMG 9689

*** Na wierzchu układamy upieczoną wcześniej bezę ***

Paź królowej - IMG 9699

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***

Paź królowej - IMG 9719

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Paź królowej - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Paź królowej - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Paź królowej - IMG 1742

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry