Kretowisko – pyszne ciasto z bananami i kajmakiem!


Kretowisko – pyszne ciasto z bananami i kajmakiem!

Pyszne i delikatne domowe ciasto z bananami i kremem kajmakowym. Trochę przypomina znany i lubiany „kopiec kreta”, ale to przepis na większą blaszkę i przede wszystkim nie z torebki 😉

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

2 łyżki oleju

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

  • Krem kajmakowy:

250ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

150g kajmaku

2-3 łyżki cukru pudru

  • Do nasączenia ciasta:

1/3 szklanki wody

1 łyżka cukru

2 łyżki soku z cytryny

  • Dodatkowo:

5-6 bananów

2 łyżki soku z cytryny

 

 

 

 

*** Ciasto. Jajka wbijamy do miski, dodajemy olej, wsypujemy cukier i miksujemy całość na puszystą masę ***

*** Do masy przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i kakao ***

*** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25-30 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ścinamy górną część ciasta i kruszymy ją ***

*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera przekładamy śmietankę, serek mascarpone i kajmak ***

*** Wszystko miksujemy, aż powstanie gęsty krem, dosładzamy do smaku cukrem pudrem, mieszamy ***

*** Dolną część ciasta nasączamy wodą z cukrem i cytryną ***

*** Na cieście układamy przekrojone wzdłuż na połówki banany i smarujemy je z wierzchu sokiem z cytryny ***

*** Na bananach rozsmarowujemy krem kajmakowy ***

*** Na wierzchu wykładamy pokruszone wcześniej ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE