Kretowisko – pyszne ciasto z bananami i kajmakiem!


Kretowisko – pyszne ciasto z bananami i kajmakiem!

Pyszne i delikatne domowe ciasto z bananami i kremem kajmakowym. Troch臋 przypomina znany i lubiany „kopiec kreta”, ale to przepis na wi臋ksz膮 blaszk臋 i przede wszystkim nie z torebki 馃槈

 

 

Sk艂adniki:

  • Ciasto:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

2 艂y偶ki oleju

1/2 szklanki m膮ki pszennej

1/2 szklanki m膮ki ziemniaczanej

1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

3 艂y偶ki kakao

  • Krem kajmakowy:

250ml 艣mietanki krem贸wki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

150g kajmaku

2-3 艂y偶ki cukru pudru

  • Do nas膮czenia ciasta:

1/3 szklanki wody

1 艂y偶ka cukru

2 艂y偶ki soku z cytryny

  • Dodatkowo:

5-6 banan贸w

2 艂y偶ki soku z cytryny

 

 

 

 

*** Ciasto. Jajka wbijamy do miski, dodajemy olej, wsypujemy cukier i miksujemy ca艂o艣膰 na puszyst膮 mas臋 ***

*** Do masy przesiewamy m膮ki z proszkiem do pieczenia i kakao ***

*** Ca艂o艣膰 mieszamy dok艂adnie 艂y偶k膮 lub szpatu艂k膮 ***

*** Ciasto przelewamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm) ***

*** Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez oko艂o 25-30 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu 艣cinamy g贸rn膮 cz臋艣膰 ciasta i kruszymy j膮 ***

*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera przek艂adamy 艣mietank臋, serek mascarpone i kajmak ***

*** Wszystko miksujemy, a偶 powstanie g臋sty krem, dos艂adzamy do smaku cukrem pudrem, mieszamy ***

*** Doln膮 cz臋艣膰 ciasta nas膮czamy wod膮 z cukrem i cytryn膮 ***

*** Na cie艣cie uk艂adamy przekrojone wzd艂u偶 na po艂贸wki banany i smarujemy je z wierzchu sokiem z cytryny ***

*** Na bananach rozsmarowujemy krem kajmakowy ***

*** Na wierzchu wyk艂adamy pokruszone wcze艣niej ciasto ***

*** Ciasto wk艂adamy do lod贸wki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam r贸wnie偶:

  • IMPREZOWE HITY! POMYS艁Y NA PRZEK膭SKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE