Żeberka po amerykańsku (danie z piekarnika)


Żeberka po amerykańsku (danie z piekarnika)

Są mięciutkie, ekstra kruche i niebiańsko smaczne. Konkretnie doprawione i bardzo aromatyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 1 kg żeberek wieprzowych

opcjonalnie 1-2 łyżki sosu bbq

  • Marynata:

1 szklanka coca-coli

pół szklanki pikantnego ketchupu

1-2 łyżki słodkiego sosu chilli

1/4 szklanki whisky

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki miodu lub brązowego cukru

Przyprawy: sól, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki

 

 

 

*** Żeberka myjemy, osuszamy i solimy ***

*** Przygotowujemy marynatę. Wszystkie wymienione składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego – czosnek kroimy w plasterki ***

*** Całość dokładnie razem mieszamy ***

*** Żeberka umieszczamy w marynacie na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc) ***

*** Po tym czasie naczynie zakrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200’C. Po tym czasie zdejmujemy nakrycie i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Następnie żeberka wyjmujemy z marynaty, układamy na kratce i pieczemy jeszcze 10-15 minut do zrumienienia ***

*** Po wyjęciu żeberka możemy dodatkowo posmarować sosem bbq ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE