Żeberka z kurczakiem duszone w pysznym sosie


Żeberka z kurczakiem duszone w pysznym sosie

Też tak macie, że każdy domownik lubi jeść inne mięso na obiad? U mnie jest tak, że ja i najmłodszy wolimy delikatnego kurczaczka, a pozostali lubią aromatyczną wieprzowinę. Aby nie gotować dla każdego osobno, często robię wszystko razem, ale ze względu na to, że mięso drobiowe mięknie dużo szybciej niż żeberka, gotuje je niejako na parze, układając kurczaka na wieprzowinie i nie podnoszę pokrywki przez cały czas duszenia mięsa. W ten sposób mamy treściwy i przepyszny obiad dla całej rodzinki. Mięso jest kruche i mega aromatyczne, a sos przygotowany według tego przepisu, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam!

 

 

Składniki:

1 – 1,5 kg żeberek wieprzowych

2 – 3 nogi kurczaka

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku, majeranek, rozmaryn

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 pomidory

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego

500 ml wody lub bulionu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1-2 łyżki słodkiego sosu chilli (opcjonalnie)

1 łyżka mąki + 1/3 szklanki wody – do zaciągnięcia sosu

 

 

*** Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy z dwóch stron przyprawami ***

*** Kurczaka również myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami ***

*** Mięso podsmażamy partiami, dość mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu ***

*** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek, mieszamy i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i jeszcze przez chwilę całość podsmażamy ***

*** Całość zdejmujemy z patelni, układamy ponownie mięso – najpierw żeberka, kością do dołu, a następnie kurczaka. Wszystko zalewamy wodą lub bulionem, zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy ogień, na mięsie układamy podsmażone wcześniej warzywa, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy ***

*** Całość zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 60-70 minut – do miękkości mięsa, starając się w tym czasie nie podnosić pokrywki ***

*** Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, wyjmujemy je na chwilę z garnka. Z powstałego sosu usuwamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy sos chilli oraz koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszana z wodą. Całość mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dodajemy ponownie mięso, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.   ***

*** Przed podaniem danie możemy posypać posiekaną zieleniną – u mnie pietruszka ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE