Żeberka po myśliwsku


Żeberka po myśliwsku

Kruche i aromatyczne mięso w pysznym, ciemnym sosie – aż rozpływa się w ustach. Treściwy i rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Żeberka możemy podać z ziemniaczkami, kaszą lub kluskami z dodatkiem ulubionej surówki lub ogórków kiszonych.

Danie możemy wykonać z mniejszej ilości mięsa np z kilograma żeberek. Ja zazwyczaj takie obiady robię od razu w większej ilości, gdyż żeberka dość długo się gotują, więc wolę za jednym razem zrobić obiad na dwa lub trzy dni, zmieniam tylko dodatki, jednego dnia podaje z ziemniaczkami, innego z pyzami lub kaszą.

 

 

Składniki:

2 kg żeberek wieprzowych

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego

2-3 cebule

250g pieczarek

2 ząbki czosnku

1 (lub pół) papryczka chilli

500 ml wody lub bulionu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki + 1/3 szklanki wody – do zaciągnięcia sosu

smalec lub olej do smażenia

 

 

*** Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki – po około 2-3 kostki na sztuką ***

*** Mięso nacieramy z dwóch stron solą, pieprzem i słodką papryką mieloną ***

*** Żeberka podsmażamy partiami, dość mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu ***

*** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę pokrojoną w piórka cebulę ***

*** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przesmażamy ***

*** Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli. Mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Całość zdejmujemy z patelni, układamy ponownie mięso, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy, zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy ogień, na mięsie układamy podsmażone wcześniej warzywa ***

*** Całość zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 90 minut, starając się w tym czasie nie podnosić pokrywki ***

*** Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, wyjmujemy je na chwilę z garnka. Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mąkę wymieszana z wodą. Całość mieszamy i zagotowujemy ***

*** Do sosu dodajemy ponownie mięso, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem danie możemy posypać posiekaną zieleniną – u mnie pietruszka ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

2.8 6 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments