Paprykowe kotleciki szu szu


Paprykowe kotleciki szu szu

Soczyste i mięciutkie w środku, a zarazem chrupiące i pięknie rumiane z zewnątrz kąski z kurczaka, smażone w aromatycznym cieście. Przepyszne!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

3 żółtka

3 łyżki oleju

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 ząbek czosnku

2 płaskie łyżeczki soli

2 łyżeczki słodkiej papryki

po 1/4 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

olej do smażenia

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości plastry ***

*** Przygotowujemy marynatę: do miski przekładamy żółtka, mąkę, jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Do marynaty przekładamy mięso i dobrze mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty masą. Całość odkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu ***

*** Smażymy z dwóch stron do momentu, aż kotleciki ładnie się zrumienią ***

*** Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE