Kostka alpejska


Kostka alpejska

Czekoladowe ciasto przełożone pyszną i słodką masą kajmakową z chrupiącymi bezikami oraz delikatną śmietanką i lekko kwaskowym dżemem. Całość zwieńczona jest tartą gorzką czekoladą. Pyszne, efektowne  i nietuzinkowe połączenie smakowe, które zasmakuje wszystkim łakomczuszkom. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

3 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

  • Krem kajmakowy:

400g kajmaku

200g miękkiego masła

150g suchych bezików

  • Krem śmietankowy:

500ml śmietanki kremówki 30-36%

2 opakowania śmietan-fix

  • Dodatkowo:

1/3 szklanki mocnej kawy – do nasączenia biszkoptu

5-6 łyżek dżemu porzeczkowego

100g gorzkiej czekolady

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta, a cukier się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką – do połączenia się składników ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki – moja foremka ma wymiary 26×21 cm ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy ok 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie nasączamy kawą ***

*** Nasączony biszkopt smarujemy dżemem ***

*** Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie stopniowo dodajemy kajmak cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita ***

*** Beziki kruszymy na duże kawałki i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy ***

*** Masę kajmakową wykładamy na ciasto i całość wkładamy do lodówki ***

*** Czekoladę ścieramy na tarce. Śmietankę ubijamy z śmietan-fix na sztywną masę i wykładamy na masie kajmakowej. Na wierzchu ciasto posypujemy startą czekoladą ***

*** Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE