Puszyste kotleciki drobiowe z czosnkiem i pietruszką


Puszyste kotleciki drobiowe z czosnkiem i pietruszką

Kolejna pyszna wersja siekanych kotlecików z kurczaka. Tym razem z dodatkiem ubitej piany z białek, co sprawia, że kotlety są puszyste i delikatne jak chmurka. Super danie dla całej rodziny!

 

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

2 jajka

3 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

pół cebuli

pół pęczka natki pietruszki

1/3 czerwonej papryki

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

olej do smażenia

 

 

*** Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę ***

*** Mięso przekładamy do miski i dodajemy posiekaną pietruszkę, przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulę  ***

*** Do miski dodajemy żółtka jaj, majonez oraz mąki ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami ***

*** Całość delikatnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki „ciasta” na każdy kotlecik ***

*** Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu, do zrumienienia ***

*** Po usmażeniu kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Puszyste kotleciki drobiowe z czosnkiem i pietruszką