Udka w sosie bałkańskim - IMG 2016

Udka w sosie bałkańskim

Udka w sosie bałkańskim

Pyszna propozycja obiadowa. Soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym i kolorowym sosie. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Świetnie smakuje z ryżem, kaszą lub ziemniaczkami. Polecam!

 

Udka w sosie bałkańskim - IMG 2016

 

Składniki:

0,5kg mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)

  • Marynata do mięsa:

1 łyżka oleju

po 1 płaskiej łyżeczce: soli, słodkiej papryki mielonej, ostrej papryki mielonej, czosnku granulowanego, ziół prowansalskich

  • Dodatkowo:

2 cebule (u mnie czerwona i biała)

kilka pieczarek (ok 10 sztuk)

3 papryki w różnych kolorach

2 pomidory lub 1 puszka pomidorów z puszki

3/4 szklanki bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

1 łyżka mąki

2 łyżki posiekanej pietruszki

 

Udka w sosie bałkańskim - IMG 2018

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 1961

*** Przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy przyprawami ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 1962

*** Mieszamy i odkładamy całość do zamarynowania na około 1 godzinę ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 1963

*** W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pomidory w kostkę, a papryki w paseczki ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 1972

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso na rumiano ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 1969

*** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu szklimy cebulę ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 1970

*** Następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 1971

*** Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodajemy papryki, mieszamy ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 1974

*** Smażymy przez około 2 minuty ciągle mieszając, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 1975

*** Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę, dodajemy podsmażone wcześniej mięso i zalewamy całość bulionem ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 1981

*** Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około pół godziny. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 2008

*** Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, wlewamy trochę wody (około 3 łyżki) i śmietankę, mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość przelewamy na patelnię ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 2009

*** Mieszamy i gotujemy już na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 2035

*** Na koniec całość posypujemy siekaną pietruszką ***

Udka w sosie bałkańskim - IMG 2016

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Udka w sosie bałkańskim - 5B0670D0 6751 47EB 8F5F 1A916E274523

 

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry