Chrupiący domowy chleb – bardzo łatwy przepis!


Chrupiący domowy chleb – bardzo łatwy przepis!

Bardzo prosty w przygotowaniu i przepyszny domowy chlebek. Zawsze wychodzi. Jest mięciutki i puszysty w środku oraz pięknie rumiany i chrupiący z zewnątrz. Można go zrobić zarówno na świeżych jak i na suchych drożdżach. Jeżeli używamy tych suchych wówczas nie robimy mokrego zaczynu z wody, drożdży i cukru, a jedynie mieszamy wszystkie składniki razem w misce.

 

 

Składniki:

750g mąki pszennej

25g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży)

1 łyżka cukru

2 łyżeczki soli

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

 

 

 

*** Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, aż uzyskamy płynną masę ***

*** Wlewamy pół szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca!), mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować ***

*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej ***

*** Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć ***

*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką bla i wyrabiamy przez chwilę ***

*** Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia ***

*** Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie wyjmujemy i przekładamy do niego chleb, który dodatkowo nacinamy z wierzchu ***

*** Naczynie z chlebem przykrywamy. W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 200’C i wkładamy naczynie z chlebem. Pieczemy przez 30 minut (funkcja góra-dół). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez kolejne 20-25 minut żeby się ładnie zrumienił ***

*** Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

3.7 51 votes
Article Rating

Leave a Reply

33 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
8 miesięcy temu

Ile najdluzej moze wytrzymac ciasto w lodowce?

Kinga
Kinga
1 rok temu

Rozalia, ja tak samo! 🙂 Z tym robotem eksperymentuję w kuchni więcej niż do tej pory 🙂 A chleb jem codziennie!

Rozalia
Rozalia
1 rok temu

Ale pięknie wygląda! Uwielbiam chleb! A jak sama piekę, to korzystam z robota sam cook, bo nie lubię wyrabiać ciasta ręcznie 🙂

kasia
kasia
1 rok temu

do Nnn : Nie musisz robic z tego przepisu, nikt cie nie zmusza. Ja pieke ten chlebek juz po raz ktorys z kolei i wszystkim smakuje! Przepis jest super!

Edyta
Edyta
2 lat temu

Nie wierzyłam, że ten przepis się uda, no bo jak? Ciasto do lodówki, a nie w ciepłe miejsce ? Naczynia żaroodpornego niczym nie smarować? Przez połowę pieczenia planowałam jak będę to naczynie szorowac, namaczac i czyścić A chleb? Odwróciłam naczynie i sam wypadł urósł mega wysoki i nie opadł, miałam naczynie okrągłe, małe ale wysokie i sie dopiekl, mimo iż myślałam, że bedzie surowy. Jedyny minus, jest taki, że 1/3 chleba zjadłam jak jeszcze był ciepły…. A jestem na diecie bardzo polecam! Super łatwy w robocie, a przy tym pyszny

Edyta
Edyta
2 lat temu

Ja do tej pory wszystko robiłam sama, dopóki nie dostałam na prezent cuda.. Mianowicie robot planetarny Kenwood Prospero+ upraszcza robienie własnego chleba niesamowicie

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Ostrzegam, nie pieczcie tego chleba późnym wieczorem…. w pierwsze 20 minut zniknie pół na ciepło, a za kolejne 30 minut jesteście znowu bez chleba 😉

Karolcia
Karolcia
2 lat temu

Czy można piec chleb w szklanej brytfannie z przykrywką? 🙂

Dawid
Dawid
2 lat temu

Nigdy w życiu nie piekłem chleba. W ogóle mało co. Szukałem w necie jakiegoś przepisu na chleb i trafiłem tutaj. Trzymałem się receptury i kolejnych kroków. Dałem na oko pół na pół mąki tortowej z Biedy i pszennej pełnoziarnistej. Ciasto stało w lodówce 12 h. Dopiekanie ze zdjętą pokrywą trwało u mnie 22 min. Mogłem 2 min krócej, bo przypiekł się dość sporo.
Tak wyszedł: https://ibb.co/4FNhdWs

Facet też może jak widać 😉

Kika
Kika
2 lat temu

Witam. Jakiej mąki najlepiej użyć? Mam pszenną typ 650 i 750 , z ktorej będzie lepszy chlebek? Pozdrawiam

Kika
Kika
3 lat temu

Czy suche drożdże wystarczy wsypać do mąki? Czy najpierw rozpuscic je w wodzie ?

Patrycja
Patrycja
3 lat temu

Przepis rewelacja. Ja jeszcze do ciasta dodaje kminku i przed pieczeniem posypuje sezamem. Dziękuję za przepis bo chleb wychodzi przepyszny!!

Justina
Justina
3 lat temu

Czy chleb można tylko trzymać w lodówce aż wyrośnie czy trzeba 10 godz?

Karolina
Karolina
3 lat temu

Witam wszystkich, mam pytanie czy naczynie musi być z przykrywką czy jest to konieczne albo czym można ją zastąpić. Chciałam jeszcze podziękować Pani za przepisy z wielu już korzystałam i wszystkie były PYSZNE

Magda
Magda
3 lat temu

Chlebek przepyszny! Bardzo dziękuję za przepis. Dzieci wcinają aż miło na pewno często będziemy piec. Bardzo lubię Pani blog i często korzystam z przepisów. Pozdrawiam!

Kasia
Kasia
3 lat temu

Dziś po raz pierwszy w życiu robiłam chleb z Pani przepisu i wyszedł rewelacyjny. Chlebek pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką. Naprawdę super przepis. Będę z niego często korzystała.

Monika
Monika
3 lat temu

Jaka mąka najlepsza na ten chleb? Jaki numer? Z góry dziękuję za odpowiedź

Monika
Monika
3 lat temu

Jak zwykle nie zawiodłam się. Chleb pyszny! Znika szybko bo moi domownicy go uwielbiają. Tak jak w opisie rewelacja.

Kate Kate
Kate Kate
3 lat temu

Najlepszy chleb domowy jaki jadłam i przyznam, że robiłam również wersję bez zaczynu, tzn wymieszałam wszystko od razu i wychodzi równie ładny i pyszny. Już cała moja rodzina robi chleb z tego przepisu

Andzia
Andzia
3 lat temu

Zrobiłam i jest przepyszny skórka chrupiąca pycha dawno takiego nie jadłam

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Czy naczynie żaroodporne przed włożeniem do niego ciasta trzeba czymś wysmarować żeby chleb nie przywarl

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Ktoś pisze że słaby przepis bo 10 h, ciasto wyrośnie nawet po godzinie i dwóch i można piec, a to że 10 h jest w tym przepisie to tylko dla względów zdrowotnych ponieważ drożdże będą najmniej wyczuwalne i odczuwalne dla naszego żołądka, to jest właśnie na plus.

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Czy naczynie trzeba czyms wysmarowac albo wysypac zeby chlebek nie przywarl?
Czy moge uzyc garnka zeliwnego?

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Super pyszny i chrupiący chlebek. I wbrew pozorom bardzo prosty. Zażądaliśmy się nim na ciepło z samym masłem. Zdecydowanie będę go częściej piec

Basia
Basia
3 lat temu

Uratowałaś mi życie tym przepisem! Zabrakło nam chleba na niedziele, więc postanowiłam upiec. Wyszedł REWELACYJNY! Już na śniadanie prawie cały zjedliśmy, jeszcze ciepły. Dzieci pytają czy będę robić im codziennie pyszny, ciepły chlebek 🙂

Nnn
Nnn
3 lat temu

Przyznam szczerze że nie widziałam gorszego przepisu. Bardzo dużo wbrew pozors roboty. Żałowałam że informowałam ciasto po tym jak przeczytałam że trzeba czekać 10 godzin. I jeszcze jakieś wytyczne że musi być pieczony tak i tak. Widziałam prostsze przepisy czyli sól cukier pół godziny czekasz i do piekarnika. Mi osobiście też nie podpasowal. Właśnie wstawilam do piekarnika ale nie w naczyniu zarodpornym jak w przepisie bo nie mam a niestety tu mój błąd nie przeczytałam zanim piec zaczęłam ale już trudno. Jak dla mnie wymaga to za dużo czasu (wbrew pozorom )

Aneta
Aneta
3 lat temu

Nie mam niestety pokrywki do naczynia żaroodpornego A naczynie ma od 7 cm wysokości. Można to jakoś obejść ?